La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat disposada a debatre la proposta del PP per a una jornada laboral flexible i ha felicitat l'oposició per entrar en la política útil "per primera vegada en democràcia". "Si el PP s'asseu amb mi i fa plantejaments en la direcció correcta, jo prioritzo un acord pel bé del país (...) És insensat tot el que diu el PP? No", ha dit en declaracions a Telecinco, on ha insistit que el diàleg és la seva manera de fer política. Segons la seva opinió, el PP s'ha adonat que la legislatura serà llarga i per això ha decidit entrar en un debat que preocupa tots els ciutadans "votin qui votin".

El Ministeri de Treball continua negociant amb els agents socials una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, mentre que el PP ha registrat una proposició de llei en el Congrés en la qual promou la flexibilitat horària perquè progenitors i cuidadors puguin condensar la jornada setmanal en menys dies, encara que sense reduir de 40 les hores treballades cada setmana.

D'altra banda, el Ministeri de Treball ha reactivat la tramitació del projecte de llei de l'Estatut del Becari, que pretén dotar de drets al col·lectiu i que va quedar paralitzat en l'anterior legislatura amb l'avenç electoral. Díaz va firmar en juny de 2023 amb els sindicats UGT i CCOO l'acord per a l'estatut de les persones en formació pràctica no laboral en les empreses, el conegut com a estatut del becari. L'acord, del que es va despenjar la patronal CEOE en considerar que no era adequat tirar endavant una normativa amb les Corts dissoltes, va quedar pendent d'aprovar-se per la diputació permanent del Congrés després de l'avenç electoral, una cosa que mai no va ocórrer.

La norma, la consulta pública prèvia de la qual s'ha obert ara, busca, entre altres aspectes, la compensació de despeses dels estudiants en pràctiques, el dret a vacances i fixa multa per a les empreses que incompleixin. Els sectors implicats, com a rectors, empreses o associacions d'alumnes, han criticat la paràlisi d'aquesta normativa i la falta de diàleg des del Govern. Ara, podran fer aportacions des d'aquest dimecres i fins al pròxim 16 d'octubre. Els sindicats havien reclamat des de fa temps l'aprovació d'aquesta norma.

Text a consulta

Segons el text sotmès a consulta, aquesta norma busca protegir el becari, però també evitar l'eventual utilització de les pràctiques formatives no laborals per encobrir fraudulentament contractació laboral. Un comportament que, a més, suposa "un frau no només per als drets de les persones treballadores, sinó també per als mateixos recursos del sistema de Seguretat Social", apunta el text. En l'actualitat, existeix "un ampli camp de les denominades pràctiques formatives no laborals, que no compta amb un règim jurídic cert ni adequat."