La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha sostingut que les empreses que tenen beneficis "no han de poder fer expedients de regulació d'ocupació (ERO)" com el que està realitzant Zegona sobre la plantilla de Vodafone a Espanya. "Vull dir-vos que en absolut comparteixo que una empresa que té beneficis pugui efectuar a un expedient (de regulació d'ocupació)", ha afirmat Díaz durant la seva participació en la clausura de les III Jornades Confederals LGTBI d'UGT aquest divendres a Madrid.
Així, ha recordat que el govern espanyol està treballant en la Llei d'Indústria perquè no es permetin situacions d'aquest tipus, encara que ha reconegut que els governs de vegades són "reticents" per convertir en "sentit comú" el que ja ho és al carrer, per la qual cosa ha demanat a UGT que s'involucri en aquesta causa. "Ningú no comprèn com és possible que una empresa que tingui beneficis acudeixi a un expedient col·lectiu de regulació d'ocupació", ha subratllat Díaz.
Cinquè ERO de Vodafone a Espanya
El fons britànic Zegona, al capdavant de Vodafone España des de juny, va proposar fa unes setmanes un ERO que afectaria 1.198 treballadors de la companyia, encara que aquesta xifra podria rebaixar-se en 100 persones afectades, fins a les fins a 1.098, segons informació donada a conèixer aquest dijous pel sindicat UGT. Cal recordar que aquest nou ERO a Vodafone és el cinquè que afecta la companyia a Espanya des de 2013, uns acomiadaments col·lectius que, sense tenir en compte el procés actual, han suposat la sortida de l'empresa del voltant de 3.200 empleats.
En concret, el 2013 la companyia va executar un ERO que va afectar 620 treballadors, mentre que el 2015 n'hi va haver un altre que va suposar l'acomiadament de 1.059 persones. A aquest el va seguir un altre el 2019, en el qual van sortir 1.102 empleats, mentre que el 2021 la plantilla es va reduir en 442 efectius. En aquest sentit, UGT ha avançat que l'ERO no li sembla "adequat" ni "proporcional entre la intensitat de les causes i les mesures proposades", per la qual cosa no descarta aplicar alguna mesura per verificar "l'exactitud de les causes al·legades" per a l'acomiadament col·lectiu i la "impugnació futura de la decisió empresarial conforme al disposat a l'article 124 de la Llei 36/2011 reguladora de la jurisdicció social". La constitució de la taula per a la negociació de l'ERO a Vodafone España va tenir lloc el passat 18 de juny, per la qual cosa les negociacions entre l'empresa i la representació laboral s'estendran fins al 17 de juliol.
La companyia ha ofert a la representació dels treballadors una millora en la proposta d'indemnització per a les persones afectades per aquest acomiadament col·lectiu, en concret, fins a 28 dies de salari per any treballat amb un topall de 18 mensualitats, davant els 24 dies per any treballat amb un màxim de 14 mensualitats plantejat anteriorment.