La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest divendres que procedirà a la retirada, amb caràcter immediat, de les medalles al mèrit de Treball a persones condemnades per corrupció, mesura que afectarà l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán o l'exdirectiu de l'extinta Caixanova Julio Fernández Gayoso. Així ho ha avançat durant la seva compareixença en la comissió de Treball del Senat, per exposar les línies generals del seu departament per a aquesta legislatura, per destacar que la revocació és pertinent per a aquells que "són lluny de l'exemplaritat" que requereix les esmentades medalles, en al·lusió a aquests dos casos.
"No podem tenir cap complicitat amb persones vinculades per la corrupció. No mereixen aquestes medalles", ha emfatitzat Díaz per a, durant la seva intervenció, explicar que aquests expedients de retirada de medalles concedides a persones que "ja no són honorables" i constitueixen un "mal exemple" per al país. Sota aquesta directriu, es procedirà a desposseir d'aquest guardó Díaz Ferrán, que va liderar la CEOE i va ser condemnat en diverses sentències.
Per exemple, se li va imposar la pena de cinc anys i sis mesos de presó per delictes d'alçaments de béns, concurs fraudulent, integració en grup criminal i blanqueig de capitals, a més del pagament d'una multa d'1,2 milions d'euros per aquest últim il·lícit en buidar el patrimoni del Grup Marsans, que llavors dirigia. També va ser condemnat per apropiació indeguda dels diners de clients del Grup Marsans i per l'ús fraudulent de les targetes 'black' de l'antiga Caja Madrid.
A més, afectarà l'exdirectiu de Novacaixagalicia Fernández Gayoso, condemnat pel cobrament indegut de prejubilacions (valorades en 22 milions) a la cúpula de l'entitat, que va haver de ser rescatada amb 1.162 milions d'euros. El 2022 el Govern va aprovar un reial decret per modificar el reglament de concessió de medalles i plaques al mèrit en el Treball, per retirar-la a persona o entitats la trajectòria de les quals es demostrés incompatible amb l'exemplaritat que requereix aquest guardó.
Mesures anticorrupció
Amb la irrupció del cas 'Koldo', la líder de Sumar ja va avançar diverses mesures anticorrupció, com crear una agència de prevenció contra el frau i les trames corruptes que el seu grup en el Congrés ha impulsat mitjançant el registre d'una proposició de llei. També ha promès que proposaran una llei "integral i severa" contra la corrupció, unit a altres mesures com la prohibició d'indults a condemnats per delictes relacionats amb la corrupció, la regulació dels lobbies, canviar el reglament de les comissions d'investigació per potenciar les seves funcions i limitar l'aforament dels càrrecs públics a situacions vinculades amb l'exercici del seu càrrec, entre altres. Aquest matí en el Senat ha insistit que no "n'hi ha prou amb airejar" la corrupció, sinó que s'ha "de prevenir i combatre", assumint per exemple totes les recomanacions del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO).
Això sí, ha insistit que a ella no li trobaran en aquesta deriva de convertir la política en un "espectacle" i que el 'I tu més' davant de la corrupció no val per a la ciutadania, que cada vegada sent més desafecció davant de la política.
Sense medalles, per 'franquistes'
No és la primera vegada que Díaz emprèn la retirada de medalles al mèrit del Treball, ja que el juliol de l'any passat va portar al Consell de Ministres l'aprovació la supressió de la concessió d'aquest mèrit a Francisco Franco i altres destacats càrrecs de la dictadura. En el seu moment, va explicar que aquesta revocació de l'esmentada distinció s'aplicava en virtut de l'article 42 de la llei de memòria democràtica. "L'únic treball que han suscitat les persones a qui avui retirem aquest mèrit és haver treballat per violentar i violar els drets humans i trepitjar la democràcia al nostre país", va emfatitzar llavors.
En concret, es va retirar la medalla a antics militars i ministres del règim franquista com José Luis Arrese i Magra, José León de Carranza Gómez-Pablos, José María Fernández-Ladreda i Menéndez Valdés, Francisco Franco Bahamonde, José Antonio Girón de Velasco, Enrique Plá i Deniel, Jesús Romeo Gorría, José Solís Ruiz i Juan Yagüe Blanco.