La família Grífols aposta ara per una opa d'exclusió per treure la companyia d'hemoderivats de la Borsa i deixar de rebre els cops del mercat. Per fer aquest pas compta amb la col·laboració del fons d'inversió canadenc Brookfield. Però fins arribar a aquest punt ha fet diversos girs de guió, que es resumeixen en aquests 10 episodis i que són les claus del conflicte.

1. Atac de Gotham | El fons baixista Gotham City Research va aparèixer el 9 de gener d'aquest any, quan va publicar un primer informe en el qual posava en dubte els comptes de la companyia i l'acusava de maquillar els números i de beneficiar les societats vinculades a la família fundadora. El fabricant d'hemoderivats, que havia tocat màxims de valoració en borsa el febrer de 2020, abans de la irrupció de la covid, va veure com les seves accions es desplomaven fins a un 42%.

2. Demanda contra Gotham | Davant del terratrèmol borsari, la multinacional va anunciar immediatament accions legals contra el fons nord-americà, després de rebutjar totes les acusacions i qualificar-les de "falses". I va presentar una demanda dies després a Nova York contra els directius de Gotham. La demanda, que continua el seu curs, no va aconseguir que les accions tornessin a la situació d'abans de rebre l'atac.

3. Investigació de la CNMV | El regulador borsari espanyol va obrir una investigació i va concloure que no va trobar "errors significatius" en els comptes de Grifols, si bé li va demanar que publiqués els detalls financers de les entitats més rellevants en les quals tenia participacions no controlades. A instàncies d'aquest organisme, la firma també va facilitar nova informació financera, amb el focus posat en el deute net, principal pedra a la sabata de la multinacional.

4. Comptes sense auditar | Grifols va presentar a finals de febrer els comptes de 2023 sense auditar, fet que va provocar una altra caiguda del valor de les accions, al mateix temps que reconeixia els seus problemes per generar caixa. La multinacional va rebre uns dies més tard l'aval de l'auditor, sense excepcions, i l'acció es va recuperar en part.

5. Canvis en la gestió | El fabricant d'hemoderivats ha executat aquest any l'allunyament de la família Grífols dels càrrecs executius en la multinacional. Víctor i Raimon Grífols han deixat les seves funcions directives en el grup i la companyia va nomenar Nacho Abia com a nou conseller delegat, càrrec que va assumir el maig passat.

6. La venda de Xangai Raas | Anunciada fa mesos, Grifols va tancar finalment aquest juny la venda del 20% de Xangai Raas, una operació que li reporta uns 1.600 milions d'euros que es destinaran íntegres a reduir el voluminós deute. A més, la firma amb seu a Sant Cugat del Vallès ha dut a terme operacions de pes per refinançar el seu deute com l'emissió de 1.300 milions d'euros de deute sènior.

7. Moody's retira la seva qualificació | Les últimes accions no van poder evitar que la cotització tornés a patir fa un parell de setmanes, després que Moody's rebaixés la qualificació del seu deute fins a B3 i elevés el seu risc d'impagament. L'agència ha retirat definitivament les qualificacions sobre l'empresa quan s'ha conegut la possibilitat que el fons canadenc i la família Grifols plantegin una opa conjunta. Moody's considera que compta amb informació "insuficient o inadequada" per continuar jutjant la solvència de Grifols, una decisió que amenaça amb afegir noves pressions sobre els títols de la companyia a partir d'aquest dilluns.

8. L'opa i el seu camí | La possible opa té per davant un camí ple d'incògnites. De moment, les dues parts han sol·licitat autorització al consell d'administració de la multinacional per accedir a informació confidencial per dur a terme una due diligence, una espècie d'auditoria del negoci. Després, s'iniciarien l'anàlisi i les converses sobre la manera de plantejar l'opa. Fonts financeres han apuntat que les accions de classe B de Grifols haurien de rebre el mateix preu que les A, segons contemplen als estatuts de la companyia.

9. La família controla el 30% | La família Grífols controla al voltant del 30% de l'accionariat i altres accionistes significatius són el fons Capital (7,3%), BlackRock (4,29%), Europacific (3,22%) i Rokos Global (1,13%). La multinacional catalana té un valor en borsa d'uns 5.500 milions d'euros, xifra que no té en compte el deute que, al tancament del primer trimestre de 2024, pujava a 9.811 milions, segons els criteris de l'acord de crèdit de Grifols amb els seus creditors.

10. Intervenció del govern espanyol | El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha afirmat que l'executiu considera Grifols una empresa estratègica per a Espanya i analitzarà l'eventual opa a través de les mateixes vies per les quals han de transitar altres ofertes que involucren l'entrada de capital estranger. L'executiu ha advertit que el sector farmacèutic i de la salut és "clau" per assegurar la competitivitat i la resiliència del país.