Abanca i Crédit Mutuel han tancat oficialment la compravenda de Targobank aquest dimecres. La companyia gallega espera rebre al llarg d'aquest any el vistiplau dels reguladors per a així poder tancar l'operació i donar pas el 2024 a la integració tecnològica. En aquest procés, els 150.000 clients de Targobank passen a ser definitivament clients d'Abanca i a disposar dels seus productes.
El banc que presideix Juan Carlos Escotet explica en una nota que la integració en la plataforma tecnològica d'Abanca permetrà als clients de Targobank a Espanya beneficiar-se, per exemple, de la seva banca mòbil o de l'atenció personal en una xarxa de prop de 700 oficines al país. Però també de productes especialitzats en segments com a famílies, banca personal, banca privada, pimes i empreses, segurs, fons d'inversió, mitjans de pagament i consum.
Targobank explica actualment amb 541 treballadors a Espanya que donen servei a uns 150.000 clients a través de les 51 oficines que tenen a tot el territori nacional, especialment en l'arc mediterrani, Madrid i Andalusia. Abanca confirma de nou que mantindrà als empleats (descartant així realitzar un ERO) "per donar continuïtat a la seva política de sumar el talent i la professionalitat dels equips incorporats en les diferents integracions".
Amb la nova adquisició (amb Targobank seran set des de 2014), Abanca gestionarà un volum de negoci de 112.544 milions d'euros, un 5,2% més que ara. També impulsarà els préstecs gairebé un 7%, fins als 49.219 milions i un 4,4% els dipòsits, fins a sumar 51.390 milions. A més, elevarà en un 7,5% el nombre d'oficines a Espanya, fins a les 727 sucursals. El banc gallec espera també que la ràtio de mora conjunta sigui del 2,1% i la cobertura del 86%, la qual cosa li permetrà mantenir una bona qualitat dels actius.
En tot just vuit anys, l'entitat gallega ha posat en marxa un important procés de creixement a través de fusions i adquisicions que li ha portat a comprar Banc Etcheverría, Popular Serveis Financers, Deutsche Bank PCB, Banc Caixa Geral, Bankoa i Novo Banco. Aquesta última integració es va produir el 2022 i ha portat Abanca a captar 110.000 nous clients l'últim any, un rècord històric en la història de la companyia, segons destacaven el president i el conseller delegat, Francisco Botas, en la presentació de resultats celebrada a A Coruña. Amb la compra de Novo Banco han crescut principalment a Madrid i amb la de Bankoa, han ampliat mercat al País Basc i Navarra.
En desembre de l'any passat, Abanca i Crédit Mutuel van anunciar el que ja era un secret a veus des de setembre, la seva fusió. Les entitats han firmat la compravenda aquest dimecres a la seu d'Abanca a Madrid, una vegada finalitzats el període de conformitat i la consulta als representants dels treballadors previstos en la legislació francesa. En la firma han estat presents el president i el CEO d'Abanca, i el conseller delegat de Crédit Mutuel, Alexandre Saada.
L'operació, que es completarà al llarg d'aquest 2023, queda pendent de l'obtenció de les autoritzacions regulatòries del Banc Central Europeu, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència, i la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions. Per la qual cosa esperen que sigui durant 2024 quan es produeixi la integració tecnològica, "procés per al qual Abanca explica amb un model d'èxit provat en les sis operacions corporatives realitzades des de 2014", destaca l'entitat.
Escotet va deixar clar en la presentació de resultats que Abanca està preparada per participar en la 'Champions League' de les fusions i adquirir entitats de més mida. De fet, han decidit -en contra del que està fent la resta del sector- rebaixar la política del pay out aquest 2023, del 40% al 23%, cosa que els permetrà "enfortir la capacitat d'afrontar operacions d'alt valor". Preguntat per si tenen al radar operacions fora de la península, el president va aclarir que continuen avaluant "qualsevol oportunitat que es presenti". I assegurava també que encara que no tenen res al radar "a mitjà termini", sí que creuen que hi ha oportunitats a llarg termini, per això han rebaixat els dividends.
I és aquí on Escotet afirmava que estan interessats a efectuar operacions de més mida. "Les hem intentat des de fa anys, òbviament són més atractives perquè et fan guanyar escala, a la banca la mida pot jugar favorablement en la generació de resultats". Abanca ja va intentar comprar Liberbank el 2019, en un moment on l'asturiana estava negociant fusionar-se amb Unicaja.