Els ajuts per a hipotecats vulnerables porten alguna cosa més de 75 dies en marxa i la banca ja ha rebut unes 15.000 sol·licituds, la qual cosa suposa que, de mitja, unes 200 persones l'han sol·licitat cada dia. La bona notícia és que, de moment, són menys del que el Govern espanyol estimava, ja que van calcular que aquests ajuts poden facilitar el pagament de la hipoteca a més d'un milió de llars davant de l'increment dels tipus d'interès. Però si continua el ritme actual, només es registrarien unes 73.000 aquest any.

Tanmateix, la mala notícia és que el ritme és cada vegada és més accelerat, segons reconeixia aquest dijous la presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB). "Ens diuen que hi ha poques sol·licituds, però cada vegada hi ha més", comentava Alejandra Kindelán. El sector financer no veia un problema de morositat quan van tancar l'acord per a hipotecats a finals de 2022 i tampoc no ho veuen ara, però van voler avançar-se per diversos motius.

Un d'ells són els tipus d'interès, que han pujat sis vegades des de juliol i l'última aquest mateix dijous en un 0,5%, la qual cosa porta el preu dels diners al 3,5%. I l'Euribor, que malgrat les turbulències dels últims dies se situa en el 3,35%. "Això se'n va traslladat mes a mes a les quotes hipotecàries", indicava Kindelán "i se suma a l'augment de costos de totes les famílies espanyoles, pels aliments o l'energia", el que sens dubte farà que la situació econòmica de les llars empitjori.

L'economia, de moment, és el que ha aconseguit que el nombre de persones que s'acullen a aquests ajuts no s'hagi disparat, segons la presidenta de l'AEB. "La situació econòmica no s'ha deteriorat tant com pensàvem i això és bona notícia, també l'ocupació, que aguanta i és crític perquè la morositat no pugi a Espanya".

La presidenta de l'AEB, Alejandra Kindelán

De les 15.000 "mostres d'interès" que han rebut els bancs en l'inici de 2023, ja han acceptat 9.000 sol·licituds. Aquesta última dada ja va ser revelada per la vicepresidenta del Govern, Nadia Calviño, fa només uns dies quan va destacar que l'acollida del Codi de Bones Pràctiques, per tant, "s'ha multiplicat per 15 respecte a l'acollida que va tenir el Codi anterior". Referint-se al que es va firmar el 2012, després de la crisi financera.

La vicepresidenta i també ministra d'Economia creu que l'abril o el maig "tindran més informació sobre com s'estan comportant les hipoteques", quan cali la nova pujada de tipus d'interès. Per això, es reunirà amb el sector financer de nou el juny, "per fer una avaluació nova". Calviño té clar que "el gruix" de persones que s'acolliran a les mesures que ha posat en marxa la banca per ajudar els hipotecats de classe mitjana o baixa més vulnerables, "es produiran el 2023", encara que estarà disponible també durant 2024. Puguin semblar poques sol·licituds, indicava, "però va ser positiu que ens anticipéssim, abans que pugés la mora".

Sobre això explicava també que, quan van firmar l'acord hipotecari amb la banca, hi havia una elevada "incertesa econòmica", però des d'aleshores han millorat les previsions del PIB i l'ocupació. "Atès que es tractava d'una qüestió molt important i després d'una pujada molt ràpida dels tipus d'interès, que afecta a milers de famílies de classe mitjana i en situació de vulnerabilitat, havíem d'anticipar-nos".

Les Associacions d'Usuaris i altres veus del sector financer també apunten que no hi ha tantes sol·licituds, per desconeixement dels clients o perquè creuen que acollir-se a aquests ajuts té un cost. I és que en els últims dies ha transcendit que algunes entitats no estan deixant clar als seus clients que tenen opció de sol·licitar aquesta ajuda (si compleixen els requisits) i que fer canvis en la hipoteca sota aquest Codi de Bones Pràctiques és gratis. Per això, l'Executiu ha demanat en una reunió amb la banca que siguin més transparents i informin d'aquesta possibilitat. "Les entitats financeres reforçaran la comunicació amb els seus clients i transmetre amb claredat que poden amortitzar la hipoteca de forma anticipada o canviar de tipus variable a fix de forma gratuïta durant 2023", assegurava Calviño.

Però aquesta comunicació realment és obligatòria, segons recull el Reial Decret-llei 19/2022, de 22 de novembre, on s'obliga a les entitats adherides al Codi de Bones Pràctiques "a fer publicitat i donar la màxima difusió del seu contingut", informant adequadament a tots els clients titulars de préstecs hipotecaris sobre la possibilitat d'acollir-se a ell, mitjançant una comunicació individualitzada i específica. El Govern també demana a la banca que facilitin informació sobre les mesures "en un lloc destacat del seu lloc web i a través de la seva xarxa comercial d'oficines", encara que són poques les que el llueixen de manera realment visible.