El comitè d'empresa d'Holaluz ha elevat el to de la vaga convocada el passat 14 de gener: a partir del 28 serà total i indefinida, en lloc de les aturades parcials convocades des del passat dia 14. Després del comunicat que van rebre el passat 27 de desembre a fi del teletreball i altres canvis substancials, un 25% de la plantilla (60 treballadors) s'ha acollit ja a l'opció d'abandonar l'empresa que deixava oberta Holaluz. Com tenen fins divendres vinent per demanar una sortida amb indemnització, fonts del comitè esperen que aquesta xifra augmenti aleshores.
La fi del teletreball, que en una empresa en plena caiguda lliure els treballadors consideraven essencial, juntament amb la pèrdua d'altres beneficis com l'assegurança mèdica, els cursos d'idiomes o els campaments extraescolars, ha motivat la indignació d'una plantilla que comptava a més amb els sous congelats.
El sindicat CGT, a més, ha posat una denúncia a Inspecció de Treball per vulneració del dret de vaga, ja que l'empresa hauria creat un registre paral·lel al fitxatge en què la plantilla ha d'apuntar les seves dades personals i la seva participació en la vaga. Tant CGT com UGT, sindicats majoritaris, denuncien des d'un principi que el canvi de condicions de treball és en veritat un ERO encobert, que se suma a l'ERO de l'any passat amb 200 acomiadaments, als 40 més al llarg de l'any i a les 100 baixes voluntàries. En total, s'acumularan amb aquestes 60 noves baixes unes 300 sobre 600 treballadors.
Tot s'engega amb una crisi de facturació i de deute provocat per la frenada el 2023 al gran creixement de l'autoconsum l'any 2022, quan la invasió russa a Ucraïna va disparar els preus de la llum i els clients es van apuntar a la fotovoltaica als terrats. L'empresa, amb pèrdues de 26,16 milions el 2023 i de 13,5 en el primer semestre de 2024, va rebre una injecció de 22 milions del fons Icosium Investment el mes de novembre passat, però no ha estat suficient per aturar la crisi, com tampoc els préstecs de l'Institut Català de les Finances o el pla d'estalvi de 30 milions completat amb retallades en màrqueting, en oficines, en llicències tecnològiques i en personal.
Va aconseguir amb les mesures reduir el deute, des dels 64,7 fins als 40,7 milions el juliol de l'any passat (última data en la qual va donar informació), però no com per deixar de buscar mesures d'estalvi per ser sostenible financerament.
A la carta de Modificació Substancial de les Condicions de Treball que va enviar als seus treballadors el passat 27 de desembre, i tal com recull la llei, van obrir la porta als treballadors que no estiguessin d'acord a fi del teletreball. "En cas de voler optar per l'extinció, poden contactar amb el Departament de People fins al 31 de gener de 2025", deia.
Paral·lelament, Holaluz ha anat perdent clients d'electricitat cada mes des de gener de 2023, quan va arrencar amb 273.920, fins als 167.880 d'octubre de 2024, 106.000 clients menys. Entre juny i octubre de l'any passat (última xifra disponible), l'empresa va perdre 12.000 clients des dels 179.115.
Les vendes del departament fotovoltaic també estan en caiguda lliure. En el primer trimestre de 2024 van caure a 4,7 milions d'euros respecte als 7,1 de l'any anterior, en el segon van estar per sota de la meitat que en el mateix període de 2023 en passar de 6,6 a 2,7 milions, similar al que va passar en el tercer trimestre, en el qual es van tancar 2,6 milions d'euros en vendes pels 5,9 milions del mateix període de l'any anterior. En nombre d'instal·lacions, això es tradueix en una reducció a la meitat en els tres primers trimestres de 2.392 instal·lacions noves el 2023 a 1.003 fins al setembre de 2024.