La conjuntura econòmica actual, marcada per la pujada dels preus i les progressives alces de tipus d'interès, també han sembrat el negativisme entre els autònoms. Segons els resultats del XVIII Baròmetre de l'Associació de Treballadors Autònoms (LLIGA), el 32% dels empresaris creuen que els seus negocis evolucionaran negativament en el que resta d'any. Un 37,8% dels autònoms consideren que les seves empreses rendiran d'una forma similar a la vista en els últims mesos, mentre que el 19,7% són més optimistes i creuen que aquest exercici serà més positiu que l'anterior. El 10,5% restant no ha contestat.
Malgrat que entre els autònoms hi continua havent els qui creuen que el 2023 serà un exercici positiu per als seus negocis, tres de cada deu empresaris consideren que aquest any serà pitjor que l'anterior. I és que, l'actual curs ha començat d'una forma similar a l'anterior. La inflació a Espanya, malgrat decréixer a poc a poc, segueix sent elevada, especialment la dels aliments. Això s'emmarca en un context en el qual els principals bancs centrals han elevat els tipus d'interès fins i tot en dues ocasions i han assegurat que el que està per venir són polítiques monetàries més restrictives. I és que, per exemple, per al BCE, la inflació de l'eurozona no cedirà fins al 2% anhelat fins a 2025, obrint la porta a noves alces de les taxes d'interès.
El 80% dels autònoms té una percepció negativa sobre l'economia
Això repercuteix de ple sobre l'ocupabilitat i, sobretot, sobre el desenvolupament empresarial dels negocis espanyols. Tal com revelen els resultats del XVII Baròmetre de la LLIGA coneguts aquest dilluns, el 80% dels autònoms tenen una percepció negativa o molt negativa sobre l'acompliment de l'economia espanyola.
L'anterior curs, el qual no va ser especialment positiu per a l'economia de l'estat espanyol, ha sembrat el pessimisme entre els autònoms, que han adoptat una posició cautelosa respecte a l'economia espanyola. Encara que aquesta va créixer per sobre del 5,5% el 2022, la realitat és que els principals indicadors macroeconòmics van tancar un curs gens falaguer i, a més, van projectar un 2023 similar, dominat per les pujades de tipus d'interès i l'encariment dels costos.
L'alça dels costos "posa en risc la continuïtat de molts autònoms"
Tal com ha afirmat aquest dilluns Lorenzo Amor, president de LLIGA, la pujada dels preus i l'escalada dels costos de les matèries primeres "hi són posant seriosament risc la continuïtat de molts autònoms, en augmentar les seves despeses per sobre de les seves vendes." Malgrat que les condicions econòmiques semblen anar millorant, la realitat és que el context empresarial continua sent complex.
De fet, el mateix baròmetre realitzat per la LLIGA indica que la majoria dels autònoms no perceben una millora de la seva situació en el primer trimestre de 2023 respecte al mateix període l'any anterior. Tal com revelen els resultats de l'estudi, el 45,6% dels empresaris asseguren tenir una situació idèntica a la viscuda en el primer trimestre de 2022, mentre que el 33,6% dels autònoms afirmen estar pitjor del que ho estaven. El 21% dels autònoms consultats consideren que els seus negocis han crescut respecte al primer tram de 2022.
L'optimisme s'ha mitigat entre els empresaris, que assenyalen a l'augment de les despeses com el principal problema per als seus negocis. Es pot destacar que, aquest dilluns, s'ha conegut que la inflació és un dels factors que ha provocat la destrucció de 3.900 petits negocis. Malgrat que hi ha més empreses de gran envergadura, les microempreses són altres de les damnificades per una situació que, malgrat haver millorat en els últims mesos, continua sent negativa.
Les despeses han crescut per al 85,3% dels autònoms
D'allà que, segons el Baròmetre de LLIGA, el 85,3% dels autònoms enquestats afirmen que les seves despeses han crescut respecte a l'anterior curs, mentre que el 10,2% afirmen que han estat similars. Tan sols el 4,6% dels autònoms han notat una reducció de les despeses.
Encara que hi continua havent autònoms que encaren el futur amb optimisme, la major part d'ells auguren un entorn negatiu per als seus negocis. Tot dependrà de com evolucioni la inflació, la qual continua sent el principal problema per a les empreses. A més d'això, no s'ha d'oblidar que els bancs centrals mantindran les seves polítiques monetàries restrictives, les quals es mantindran, com poc, fins a 2024.