Els sindicats CCOO i FICA-UGT han firmat la revisió de les taules|posts salarials per a 2023, en compliment del conveni subscrit el 20 de desembre de 2021, amb un augment del 8,95% per als 110.000 empleats del sector, dels quals el 31% (unes 34.000 persones) treballen en la indústria ubicada a Catalunya. El teixit industrial està format per poc més 700 empreses amb un volum de negoci superior als 10.000 milions d'euros. A Espanya, el nombre d'empreses s'aproxima a les 3.000, i facturen de l'ordre dels 28.000 milions d'euros.

Amb la nova aplicació, la pujada del salari base s'acosta de mitjana als 2.000 euros a l'any, variant en funció de la categoria del treballador. Una pujada que es nota encara més perquè el percentatge d'augment és proporcional en els plus del Conveni (productivitat, nocturnitat, borsa de vacances, etc.). Una persona treballadora amb categoria d'ajudant tindrà un increment de retribució de 1.600 euros el 2023 respecte a 2022, segons ha detallat la Federació d'Indústria, Construcció i Agro (FICA) de UGT. La resta de les categories professionals, tindran la mateixa pujada salarial (8.95%) i la quantitat dependrà del seu lloc de feina.

Segons els sindicats, la pujada ajudarà que les nòmines dels treballadors del sector carni "permetin fer front a les fortes pujades de les hipoteques i dels preus". Segons la seva opinió, "la major part dels empresaris estan repercutint en el preu final tots els costos per mantenir o incrementar els seus beneficis", va informar Efe.

La firma del conveni estatal s'ha subscrit, amb efecte reatroactivo des de l'1 de gener de 2023, en el marc de la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu Estatal d'Indústries Càrnies ha firmat en l'AVENC (Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge).

Des de CCOO s'ha insistit en el fet que la Patronal Càrnia va remetre als sindicats una proposta a començaments d'any per renegociar a la baixa els increments salarials pactats el 2021. Una proposta que va tenir una resposta de rebuig total per part de CCOO, sindicat amb majoria absoluta a la taula de negociació. "Els convenis col·lectius sectorials estan per complir-se, igual com compleixen les persones treballadores cada dia en els seus llocs de treball," argumenten des de la federació d'Indústria de CCOO.

El conveni estatal, firmat a finals de 2021 després d'11 mesos de negociació, es va tancar amb un pacte per als augments salarials del 3% el 2021, el 2,75% el 2022, i el 2,5% per a 2023. Es va establir també una clàusula d'actualització salarial: si la suma dels IPCs acumulats dels anys 2021, el 2022 fos superior a l'increment salarial pactat en el perdut de referència, l'excés formaria part de la base càlcul dels salaris de 2023. Si l'IPC definitiu de 2023 fos superior a l'increment pactat d'aquell any, l'excés formaria part del salari a cobrar a partir de l'1 de gener de 2024.

Al seu torn, es van millorar les relacions laborals en el conjunt de la indústria. Entre altres mesures, es va incorporar una clàusula que determina que, a partir de l'any 2022, la jornada anual serà de 1.760 hores any. És a dir, 10 hores menys. També es va fixar que la jornada ordinària diària sigui de 8 hores de feina efectiva, la qual cosa suposarà que en aplicació de la distribució irregular de la jornada (borsa de 25 hores flexibles), no es pugui treballar més de 10 hores i no 11 hores com anteriorment. S'estableix la borsa de flexibilitat en 145 hores anuals, però la seva utilització haurà de ser en hores completes.