Què passa si es col·loca en un mateix lloc el blockchain, els videojocs i la ciberseguretat juntament amb la dedicació, el compromís i la responsabilitat? Doncs que apareix 42 Barcelona, la fórmula formativa de Fundación Telefónica que va aterrar fa un any i mig a la capital catalana i que té l'objectiu de formar els futurs programadors i professionals digitals. En un mercat laboral en creixement constant i que canvia a un ritme accelerat, el projecte de la multinacional té l'objectiu de formar els futurs programadors perquè puguin fer front als nous reptes laborals. D'aquesta manera, el model 42 de Telefónica prepara els estudiants perquè no només es formin en habilitats tècniques, sinó que també aprenguin aptituds com l'esforç, el treball en equip, l'autogestió i la tolerància a la frustració, entre altres.
El centre de Fundación Telefónica té la finalitat que els estudiants surtin preparats per treballar en el mercat laboral actual. De fet, el campus segueix una metodologia basada en projectes que fa servir la ludificació i l'aprenentatge entre iguals, en què cada estudiant aprèn al seu ritme. El curs és gratuït, no disposa ni de professors ni de llibres, sinó que cadascú té un ordinador i va assolint els reptes en funció de la seva disponibilitat, i l'ocupabilitat és del 100%.
Com funciona?
Els aspirants a entrar al 42 Barcelona han de realitzar la primera "piscina", el que vindria a ser la prova d'accés al campus. Els candidats que opten a una plaça es formen durant 26 dies consecutius en programació i el darrer dia se sotmeten a un examen, tot i que durant aquest mes també han de dur a terme alguna avaluació. Algun requisit? Que l'interessat tinguin més de 18 anys. No se'ls demana cap mena de formació ni de coneixements previs sobre el camp de la programació. "Aquí hi veiem gent de 18 anys que no sap què vol fer quan sigui gran i es llança a programar, fins a adults que volen donar un tomb a la seva carrera professional", explica el director del centre, Humbert Ruiz, a ON ECONOMIA. De fet, comenta que en un dels programes fins i tot s'hi va apuntar un jubilat. "És gent que té ganes d'aprendre, que té alguna inquietud sobre la programació i que decideixen apuntar-s'hi". "Més enllà de l'edat, els únics requisits que demanem són la vocació innovadora, el compromís i la responsabilitat".
La piscina dura 26 dies i, si són acceptats després de passar l'examen, poden accedir al 42 Barcelona, però cal que passin aquest mes de formació presencial. "Un cop entren, es gestionen ells la formació, les hores que hi dediquen i inclús l'avaluació", comenta Ruiz. En aquest sentit, afegeix que de mitjana els estudiants s'hi estan entre un any i un any i mig, però hi ha gent que ho allarga i n'hi ha d'altres que no arriben a fer l'any. "El hàndicap que tenim és que és es necessiten molts especialistes en programació i no n'hi ha gaires; per tant, ens trobem que molta gent no acaba el curs perquè comença abans a treballar", argumenta. I això no és bo? "És bo i és dolent, perquè per nosaltres és molt positiu que acabin trobant feina, però també volem que acabin el curs i que quan surtin estiguin totalment preparats", assenyala.
Parc Tecnològic de Barcelona Activa
El centre 42 Barcelona està ubicat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa en unes instal·lacions de més de 1.600 metres quadrats de superfície i amb capacitat per a 800 estudiants. La posada en marxa es va dur a terme de la mà de Telefónica, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per contribuir a impulsar el desenvolupament econòmic i tecnològic de Barcelona.
L'edat mitjana tant de les piscines com del curs és d'entre 30 i 32 anys i un 25% d'aspirants a entrar són dones. "La quota femenina segueix sent baixa, però el percentatge de dones que estudien enginyeria informàtica és de l'11%, així que no estem tan malament". A cada piscina hi entren un centenar de persones, aproximadament, i si algú no és acceptat, s'ha d'esperar un any per poder tornar-hi a accedir o encreuar els dits perquè hi hagi alguna vacant. Anualment es duen a terme unes 5 o 6 piscines i el camp que sol tenir més demanda és el de la ciberseguretat.
"Nova manera d'aprendre"
En la presentació del 42 Barcelona, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va assegurar que “Barcelona té una gran oportunitat i l'està aprofitant. 42 no és només un espai físic, és una nova manera d'aprendre. En aquest campus no sols s'aprèn a programar, sinó a ser solucionadors de problemes. S'aprenen les qualitats necessàries per a aquest nou món: esforç, capacitat de superació, treball en equip, és l'exemple perfecte de com la tecnologia està revolucionant el món de l'educació”.
Més enllà de Barcelona, la metodologia de 42 també està implantada a Madrid, Biscaia i Màlaga. El primer campus de 42 es va inaugurar a París el 2013 i actualment hi ha una trentena de campus repartits en més de 20 països. Tots els campus associats a la xarxa ofereixen una formació informàtica gratuïta, oberta a tot el món, sense requisits de titulació i accessible a partir dels 18 anys. Finalment, des de la multinacional recorden que "la pedagogia de 42 es basa en l’aprenentatge entre iguals: un enfocament participatiu, sense classes ni professors, que permet als alumnes donar curs a la seva creativitat mitjançant l’aprenentatge basat en projectes".