L'aeroport del Prat recupera el 98% dels vols intercontinentals que tenia abans de la pandèmia, l'any 2019, i arriba a les 46 destinacions, pels 47 que tenia llavors. L'Observatori del Trànsit Aeri de la Cambra de Comerç, elaborat per la consultora aèria GPA, analitza el mercat aeri i les connexions de Barcelona, que, tanmateix, encara no ha recuperat el trànsit de l'any 2019. Entre les connexions, destaquen les tres setmanals amb la capital xinesa Pequín, les set per setmana amb Seül, capital de Corea del Sud. El Grup de Promoció Aeroportuària, de tota manera, considera prioritari reactivar connexions perdudes com Hong Kong, Lima i Xangai, pel volum i importància econòmica que tenien.
Aquesta és la llista de les 46 destinacions intercontinentals on pots viatjar des de Barcelona: Abu Dhabi i Dubai (Emirats Àrabs Units), Amman (Jordània), Alger (Algèria), Atlanta, Boston, Chicago, Los Angeles, dos aeroports de Nova York, Filadèlfia, San Francisco, Washington (Estats Units), Bakú (Azerbaidjan), Banjul (Gàmbia), Pequín (Xina), Beirut (Líban), Bogotà (Colòmbia), Buenos Aires (Argentina), Cap Verd, Calgary i Toronto (Canadà); Cancun (Mèxic), Casablanca, Fes, Marràqueix, Rabat, Ouarzazate, Oujda i Tànger (Marroc), Dakar (Senegal), el Caire (Egipte), l'Havana (Cuba), Jiddah (Aràbia Saudita), Santiago de Xile, São Paulo (Brasil), Seül (Corea del Sud), Singapur, Tel-Aviv (Israel) i Tunis, capital de Tunísia.

La quantitat de places disponibles per a aquesta temporada d'estiu és de 18 milions de places, una xifra un 10% superior a la de l'any passat però un 9% menys que el 2019, abans de la pandèmia de coronavirus. La recuperació ja s'ha plasmat en el trànsit del primer quadrimestre de l'any, amb 14,2 milions de vols entre gener i abril, un 43% més que el mateix període de 2022. És, encara, un 5,7% menys que l'any 2019.
Barcelona va ser la cinquena ciutat europea en trànsit d'origen o destinació entre els mesos de febrer de 2022 i 2023, per darrere de Londres, París, Istanbul i Milà. És el setè en trànsit total de passatgers (comptant també les escales), per darrere de Madrid. Compta tan sols amb un 10% de vols per connexions, una de les taxes més baixes entre els principals aeroports europeus.
Les companyies que més volen
Hi ha 7 companyies aèries ofereixen vols domèstics en el Prat, per 52 que ho fan a Europa, 8 a l'Àfrica, 20 a Àsia i l'Orient Mitjà, 9 a Amèrica del Nord i Amèrica Central i tan sols tres a Sud-amèrica.
Iberia i Vueling, que recentment ha obert el vol directe amb Jordània, són les principals aerolínies que operen en vols intercontinentals a Barcelona, per sobre de les 400.000 places i per davant d'American Airlines i Emirates Airline, que segueixen les companyies en la llista. En total, 84 companyies operen a l'aeroport, per les 103 de l'estiu de 2019. Vueling compta amb el 66% dels vols domèstics i el 38% dels europeus.
Els Estats Units són, de llarg, el país amb més places ofertes per a aquest estiu, molt per sobre dels dos milions i bastant més que el Marroc, que s'apropa al milió de places. Emirats Àrabs, el Canadà, Israel i Qatar són per sobre de la primera destinació llatinoamericana, que és Colòmbia en la setena posició. I això que, en comparació amb les xifres prèvies a la pandèmia, Amèrica Llatina ha incrementat un 4% les seves places fins a arribar a les 255.418. Més fort ha estat l'increment de places al Canadà, que és d'un 20% i arriba a les 186.368 places.
L'informe destaca també els avenços en sostenibilitat de l'aviació, després que el mes d'abril passat es creés l'Aliança per a la sostenibilitat del Transport Aeri a Espanya (AST). El compromís és rebaixar un 2% les emissions en 2025 i un 70% de cara a l'any 2050. El preu dels combustibles sostenibles d'aviació (SAF) és un dels inconvenients per a la transició, apunta l'informe.