Una vuitantena de treballadors d’Holaluz han demanat l’extinció del seu contracte després que la companyia eliminés el teletreball com una opció laboral. Els sindicats veuen en l'eliminació del treball a distància un ERO encobert per part de la direcció de l'energètica, assegura que la xifra representa al voltant d’un terç de la plantilla, que abans d’iniciar-se el procés que facilitava les sortides era de 230 persones. La companyia, però, minimitza l’impacte i es remet a la xifra de treballadors que consta en la seva darrera informació oficial, que és de 356 empleats -són dades del juny del 2024 remeses al BME Growth, la borsa de les pimes-.

La vuitantena de treballadors que s’han acollit a l’extinció de contracte eren de perfils “variats”, segons han explicat fonts de l’empresa a l’ACN. La direcció va comunicar la decisió el passat mes de gener, per la qual cosa des del passat 31 de gener, tot el personal ha hagut de treballar a l'oficina que el grup té a Barcelona.

Per dur a terme la mesura, la direcció va comunicar als empleats que s'acollia a la Modificació Substancial de les Condicions de Treball, que permet deixar l'empresa amb una indemnització de 20 dies de sou per any treballat, amb un màxim de 9 mensualitats, tal com recull la llei.

El comitè d'empresa d'Holaluz ha denunciat la situació i manté obert el conflicte contra la decisió d’eliminar totalment el teletreball. De fet, la CGT ha interposat una demanda per aquesta qüestió. Des de la CGT es defensa que Holaluz era conscient de la importància del teletreball per a la seva plantilla, ja que feia cinc anys que es gaudia d’aquest dret i en una enquesta el mes de setembre “el 97,7% dels treballadors van respondre que el teletreball era una condició indispensable per seguir a l’empresa”. El sindicat també acusa Holaluz d’estar posant en joc el seu propi Pla d’Igualtat, ja que “són més dones que homes les que han sol·licitat l’extinció de contracte per culpa de la dificultat per a la conciliació familiar”. 

Els representants dels treballadors consideren que és una decisió que persegueix la disminució del nombre de treballadors per pal·liar la dificultosa situació econòmica que travessa la companyia des de fa més d'un any. Això ha provocat que, si a finals de 2022 el grup estava format per 520 treballadors, ara només n'hi hagi al voltant d'uns 300.

La direcció d'Holaluz està pendent d’anunciar una junta general d’accionistes, que a finals de gener va desconvocar per acord “unànime” del consell d’administració. La companyia va justificar que la decisió es va adoptar “buscant el major interès social i dels accionistes”. La companyia encara no ha comunicat el balanç econòmic de 2024, un exercici del qual es coneix que els ingressos van patir un significat retrocés durant els primers sis mesos de l'any. 

De gener a juny de 2024, va registrar una facturació de 152,3 milions d'euros, davant els 323,5 milions en el mateix període de 2023, mentre que el resultat net consolidat va millorar un 35,4% en registrar una pèrdua de 13,5 milions d'euros, davant els 20,9 milions que va restar en el mateix període de l'exercici anterior.

La companyia atribueix el descens en les vendes a la baixada de preus de l'electricitat, els elevats tipus d'interès i l'escassetat de subvencions que frenen particulars i empreses a optar per l'autoconsum solar. El 30 de juny, Holaluz tenia més de 300.000 contractes, dels quals 16.118 de gestió d'instal·lacions solars, un 11% interanual més.