Amb la mediació del Departament de Treball de la Generalitat, els sindicats i la direcció de la siderúrgica Celsa han tancat recentment el conveni col·lectiu per al període 2022-2026, amb un increment salarial del 5,7% el 2022 -amb caràcter retroactiu-, del 3,5% el 2023, del 2% els dos anys següents i de l'1% el 2026, així com una clàusula de revisió salarial. Sol·licitada per la companyia, la mediació també ha permès arribar a un pacte en altres qüestions laborals, més enllà de les estrictes sobre les retribucions; entre aquestes la pròrroga per dotze mesos més de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). L'acord és d'aplicació a Celsa Barcelona, una de les factories del grup, que té les instal·lacions a Castellbisbal i on treballen 850 persones, en quatre plantes de producció.
En un comunicat, USOC, que és el segon sindicat amb més representació al comitè, per darrere d'UGT, ha concretat que també han pactat un increment del 5% en els plusos de nocturnitat i festius i que la formació es faci de manera voluntària i fora de la jornada laboral. Alhora, hi haurà una paga d'interrompibilitat de 500 euros el 2022, 1.000 euros no consolidables el 2023, i el 2024, 2025 i 2026 subjecta a variables; a més d’una paga extraordinària especial de 1000 euros per cadascun dels anys de vigència del conveni. Amb l'acord es posa fi a diverses setmanes de negociacions i a una convocatòria de vaga que els sindicats havien convocat per a mitjans de febrer passat, com a mesura de pressió per desencallar les converses.
Fonts de l'empresa consultades per Europa Press han valorat positivament l'acord aconseguit i han subratllat que la mediació ha estat "sol·licitada" per la companyia. "Per Celsa Group les persones que configuren els seus equips són una part essencial i fonamental a la cadena de valor que fa possible el seu model de negoci d'èxit", han afegit.
Renovació de l'ERTO
Tanmateix, sindicats i direcció han donat llum verda a un apartat en què es determina que l'actual ERTO, que hauria de finalitzar el mes d'abril, es perllongui un any més i seguirà afectant la totalitat de la plantilla de Celsa Barcelona. En els últims 10 mesos, l'expedient de regulació no ha arribat a aplicar-se al 100%, "perquè no ha estat necessari", expliquen els sindicats. El portaveu d'Usoc al comitè d'empresa, Juan López, recorda que l'ERTO "és una bona eina per aconseguir flexibilitat en totes les factories i en tots els torns de treball perquè la siderúrgia depèn molt del volum de demanda i, per tant, la producció no és regular i s'ha de vetllar pels costos energètics". Dins del conveni col·lectiu "ja tenim incorporats tots els instruments necessaris per tenir una plantilla molt flexible, però l'ERTO ens ho complementa i, a més, en unes condicions econòmiques molt raonables perquè es complementa fins al 90% del salari".
Respecte a la situació financera que travessa el grup de la família Rubiralta, els sindicats insisteixen en reivindicar el dret a disposar de tota la informació, y que la direcció de l'empresa no els ha facilitat. No obstant això, els treballadors confien en la viabilitat de la companyia perquè disposa d'un pla industrial de futur. Els sindicats han mostrat reiteradament el seu desacord amb l'entrada dels fons d'inversió en el capital de la companyia i l’any passat van protagonitzar diverses manifestacions per exigir un acord entre les parts per garantir el futur.
El president de Celsa Group, Francesc Rubiralta, va recordar recentment que els reptes per a aquest any 2023 estan centrats en els avenços en la circularitat i la descarbonització, per “ser part de la solució als dos grans problemes del nostre temps que són el canvi climàtic i l'esgotament dels recursos”. Respecte a l’últim exercici, Rubiralta va destacar l'entrada en operació el nou tren de laminació de França i la captura de creixement a tots els mercats malgrat el context advers. La companyia està formada per 6 grups empresarials i compta amb 120 centres de treball, 7 acereries, 12 trens de laminació i 45 plantes de reciclatge, a més d'empreses de transformació i distribució, que permeten generar ocupació directa, indirecta i induïda a més de 70.000 professionals. És present a Espanya, França, Regne Unit, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Polònia, Suïssa i Irlanda.
Celsa Group va tancar l’exercici 2022 amb xifres rècord de facturació i rendibilitat. En concret, la companyia va facturar el 2022 la xifra de 6.084 milions d'euros i va assolir un Ebitda de 867 milions d'euros. Aquests resultats superen àmpliament el rècord històric ja aconseguit el 2021 en què Celsa Group va facturar 5.283 milions d'euros i va obtenir un Ebitda superior als 670 milions d'euros.