El passat 23 de juliol, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) - que representa a entitats com Santander, BBVA, Sabadell o Bankinter- va firmar un preacord amb els sindicats del sector financer de cara a un nou Conveni Col·lectiu, que s'estendrà fins a 2026. El conveni preveu, entre altres coses, una pujada salarial de l'11% durant tres anys. Sent la més gran d'elles la d'aquest 2024, del 4,25%.

Després de més de vuit mesos de reunions, protestes, aturades, mobilitzacions i amb l'amenaça d'una vaga imminent per la part dels sindicats, la patronal que presideix Alejandra Kindelán va arribar a aquest principi d'acord abans de les vacances d'estiu amb l'objectiu que al setembre es reunissin de nou per firmar l'acord final i publicar-ho en el BOE.

Tanmateix, fonts sindicals asseguren que hi ha un gran banc que està bloquejant l'acord i, en conseqüència, l'AEB continua sense citar als representants dels treballadors per tancar els últims serrells i que els 85.000 treballadors de banca puguin començar a rebre les pujades salarials establertes.

"No té lògica que tanquem alguna cosa al juliol i a les portes de novembre estiguem així. Continuem esperant una reunió amb l'AEB amb el text redactat del conveni", comenten aquestes fonts. En qualsevol cas, recorden que els bancs poden avançar aquestes pujades salarials i no ho estan fent. "Tan sols Sabadell ho va fer, la resta no ha fet res".

El mes d'abril passat, el Sabadell va apujar el sou base de la seva plantilla un 2,25%. El banc que dirigeix César González-Bueno va prendre aquesta decisió per demostrar la seva voluntat en millorar les remuneracions dels treballadors quan les negociacions del nou Conveni Col·lectiu de banca es van bloquejar. Va anunciar llavors que quan hi hagués una pujada pactada, ajustaria aquesta pujada a l'alça.

Els sindicats recorden també que les negociacions d'aquest Conveni Col·lectiu van haver d'avançar-les al novembre de l'any passat (abans que vencés en conveni anterior) per assegurar-se que els temps no fossin tan llargs com en anys anteriors. Tanmateix, els bancs d'AEB han tornat a quedar-se enrere perquè els convenis col·lectius de les excaixes d'estalvi i les caixes rurals, sí que han sortit.

Van començar a negociar-se tots alhora, però aquests es van firmar al març. El d'estalvi amb CECA i el de les caixes rurals amb UNACC i Asemecc. Després es van publicar al Butlletí Oficial de l'Estat i des d'aleshores les seves plantilles cobren les pujades salarials, que van ser de l'11% i del 12% respectivament, per als tres anys vinents.

Des de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) asseguren a On Economía que "s'estan mantenint contactes entre ambdues parts amb la finalitat d'adaptar el text del conveni tant als acords assolits el 23 de juliol, com també als canvis normatius que s'han produït durant la vigència de l'últim Conveni". D'aquesta forma esperen, "pròximament", poder consensuar el text que els permeti firmar el conveni.