Abanca ha captat 110.000 nous clients l'últim any, un rècord històric en la història de la companyia, segons destacaven aquest divendres el president, Juan Carlos Escotet i el conseller delegat de l'entitat gallega, Francisco Botas en la presentació de resultats celebrada a A Coruña. A més, la majoria d'ells són de fora de Galícia, on és la seva seu i la major part del seu negoci. El banc ha aconseguit aquesta xifra gràcies a la integració de Novo Banco en 2022, que li ha permès créixer principalment a Madrid, però també per l'adquisicón poc abans de Bankoa que l'ha fet ampliar mercat al País Basc i Navarra.
Les fusions i adquisicions han estat una constant en la història d'Abanca. La companyia ha tancat set operacions en només vuit anys i l'última es va tancar en els últims dies de l'any. El banc va anunciar que comprava Targobank encara que no ha revelat encara per quant. Escotet explicava aquest divendres que l'operació es tancarà en els últims dies de febrer i la integració de clients i empleats o la migració tecnològica es produirà al llarg de 2023.
"La compra de Targobank és complementària i sinèrgica, ens permet millorar economies d'escales i reforçar la presència d'Abanca en regions estratègiques de la península, a més del negoci retail", apuntava el president de l'entitat. L'executiu recordava que des de 2015 han realitzat vuit adquisicions: Banc Etcheverría, Popular Serveis Financers, Deutsche Bank PCB, Banc Caixa Geral, Bankoa i Novo Banco. A la qual s'afegeix ara la filial espanyola de Credit Mutuel.
Amb totes elles, el banc ha aconseguit més que duplicar el seu volum de negoci, passant de 57.469 milions als 111.000 milions amb què tanquen l'exercici. Però els plans d'Abanca van més enllà, Escotet ha deixat clar aquest divendres que ja estan pensant a participar en la 'Champions League' de les fusions. De fet, han decidit -en contra del que està fent la resta del sector- rebaixar la política del pay out aquest 2023, del 40% al 23%.
Això els permetrà "enfortir la capacitat d'afrontar operacions d'alt valor". Preguntat per si tenen al radar operacions fora de la península, el president matisava que continuen avaluant "qualsevol oportunitat que es presenti". Assegurava també que "no hi ha res al radar a mitjà termini", però en llarg termini sí que creuen que hi ha oportunitats i per això han baixat el pay out.
I és aquí on Escotet afirmava que estan interessats a realitzar operacions de més mida. "Les hem intentat des de fa anys, òbviament són més atractives perquè et fan guanyar escala, a la banca la mida pot jugar favorablement en la generació de resultats". Abanca ja va intentar comprar Liberbank el 2019, en un moment on l'asturiana estava negociant fusionar-se amb Unicaja.
El banc gallec va interrompre en l'operació oferint 1.700 milions d'euros per aconseguir el 100 % de Liberbank. Al final no va prosperar cap d'aquestes operacions, però Unicaja i Liberbank el van tornar a intentar el 2020 i aquesta vegada sí que van tancar la fusió, convertint-se de fet en el cinquè banc més gran a Espanya.
Si Abanca intenta ara fer-se amb el nou Unicaja Banc (amb Liberbank ja integrat) li costaria alguna cosa més de 3.300 milions, segons la seva capitalització a la Borsa espanyola. "Si sorgeix la possibilitat de fusió, entre petita o mitjana, es preferirà l'entitat mitjana. Per això provem d'enfortir els recursos propis", insistia Escotet.
El director financer, Francisco Botas, comunicava aquest divendres que el passat 2022 Abanca va guanyar 217 milions d'euros, un 40,7% més que el 2021. El volum de negoci assolit va ser de 106.424 milions d'euros (alguna cosa més de 111.000 milions si s'inclou la tot just adquisició de Targobank). D'ells, els préstecs i avançaments a la clientela suposen més de 45.000 milions d'euros, si bé, les formalitzacions van pujar un 8% en dotze mesos.
El banc ha donat més crèdit a famílies i empreses, principalment hipoteques i crèdits al consum. Però també a pimes i autònoms, de fet, aquests creixen un 17,5%. La captació de recursos suposa els altres 61.000 milions d'euros (un 1,4% més que l'any anterior) però Abanca espera superar els 64.000 milions quan s'integri Targobank al llarg d'aquest any.
La taxa de morositat del banc és de tot just el 2%, per sota de la mitjana del sistema financer. "L'evolució dels saldos dubtosos segueix la seva tendència a la baixa, amb una reducció del 5,4% en el conjunt de l'any", explicava Botas. "Som l'entitat amb menys actius improductius i continuem reduint la morositat des de fa anys".
Quant als crèdits ICO que les empreses van sol·licitar en la pandèmia i que ara estan en el focus perquè és quan comencen a tornar-se, destacava que l'import total amb què encara compten és de 3.473 milions d'euros i únicament el 3% es troba en situació de dubtós.