El president d'Abanca, Juan Carlos Escotet, no ha volgut donar la seva opinió sobre l'opa hostil que el BBVA ha llançat sobre el Sabadell. Però ha reconegut que "naturalment" en els processos de consolidació "sempre sorgeixen oportunitats". I assegura que Abanca, que acaba de tancar la compra del seu vuitè banc a la península Ibèrica en només deu anys, està "en capacitat de competir". Així que, d'una manera "escrupolosament enganxada a les bones pràctiques de Competència" s'interessaran per les oportunitats "que puguin sorgir".
Així ho ha posat en relleu aquest dilluns Juan Carlos Esoctet en la presentació de resultats d'Abanca celebrada a Galícia. El banc va obtenir en el primer semestre de 2024 un benefici rècord de 412,0 milions d'euros, que supera en gairebé un 50% el de l'any passat, malgrat acabar la integració de Tarbobank en Espanya i comprar Eurobic a Portugal.
No és l'únic banc que veu oportunitats en l'opa. El conseller delegat del Santander també feia lliscar fa uns dies el mateix. "Sempre penso que cal convertir crisi en oportunitat i provar de guanyar alguna cosa. A riu revolt, guany de pescadors," indicava Héctor Grisi, en la presentació de resultats dimecres passat.
El CEO matisava aquestes paraules més tard, explicant que "hi hagi opa o no", l'obligació del Santander "és ser competitius i continuar creixent". Assegurava que "no tenen una actitud dirigida contra ningú". És a dir, que no han donat l'ordre d'anar contra els clients descontents o inquiets amb l'opa. Simplement, s'han proposat "de guanyar quota de mercat".
La consellera delegada de Bankinter també es va pronunciar sobre aquesta operació en la presentació dels seus resultats. Glòria Ortiz va explicar que en totes les operacions corporatives "suposen una oportunitat per a la resta de bancs que són al mercat". Encara que aclaria que són una oportunitat quan ocorren, és a dir, quan es produeix el procés d'integració, de tecnologia i es tanquen oficines.
En el cas de BBVA-Sabadell l'operació es troba en una fase molt inicial. El banc que presideix Carlos Torres ha demanat autoritzacions a tots els reguladors i supervisors que necessita, però de moment no ha obtingut resposta de cap. Si tots ho aproven, el BBVA haurà de passar un altre examen: el dels accionistes del Sabadell, que han de decidir si accepten o no el preu de compra. I en el cas de rebre llum verda, llavors, es produiria la fusió.
Per això, Ortiz matisava que, de moment, Bankinter no està notant els efectes. Si no que arribaran, si finalment hi ha fusió. Mentre que el Santander i Abanca, ja parlen de les oportunitats que esperen trobar. Principalment en clients particulars i empreses.
Abanca presumeix de mida
"Hem acabat el procés de deu anys amb vuit entitats adquirides i amb quotes de mercat del 3,3% que ens converteix en la setena entitat a Portugal i Espanya, passant ja a tenir un pes rellevant en volum negoci", presumia el president d'Abanca. El grup gallec va culminar recentment l'adquisició de l'entitat portuguesa EuroBic, que li permetrà superar els 128.000 milions d'euros de volum de negoci.
El volum de negoci amb particulars i empreses d'Abanca es reparteix pràcticament a parts iguals entre Galícia i la resta de la península, on un 34,6% correspon a Espanya i el 14,8% a Portugal. Actualment, l'entitat compta amb una xarxa de 937 punts de venda, de les quals 686 s'ubiquen a Espanya i 251 a Portugal.
A Galícia, Abanca té una quota de mercat del 41,5%. En la resta d'Espanya, arriba al 3,4% i a Portugal, assoleixen el 3%. El grup destaca també que un total de 65.000 nous clients s'han incorporat a l'entitat en el que va de 2024 i el 65% d'ells fora de Galícia. Les noves formalitzacions de crèdit amb empreses i famílies van créixer un 8,4% interanual, mentre que els recursos de clients van augmentar, de manera diversificada, un 9,3%. L'entitat tanca juny amb una taxa de mora del 2,3% i una cobertura d'actius dubtosos en el 72,2%.
Atesa la mida que comença a assolir, Escotet ha estat preguntat per la possibilitat de què Abanca d'un salt al parquet madrileny i sigui una entitat cotitzada. "Sempre hem dit que ens anima molt la possibilitat de ser una empresa cotitzada de l'IBEX. Però no veiem oportunitat a curt termini per com estan cotitzant els bancs a la Borsa espanyola i portuguesa, amb descomptes considerables del valor en llibres," explicava.
Escotet indicava que la rendibilitat de la banca espanyola és de doble digito, però no supera el cost de capital. Confia que "en algun moment" hi haurà correcció de preus de mercat "i quan els bancs comenci a cotitzar per sobre de long to value, ho estudiarem, però ara no".