Abertis no es rendeix malgrat els anys de litigi i la sentència del Tribunal Suprem d'aquest dilluns, que va denegar la major part de la indemnització de 4.300 milions que la concessionària reclamava per la caiguda de trànsit a l'AP-7. La concessionària participada pel grup italià Mundys i pel grup ACS ha respost aquest dimarts amb un comunicat en el qual assegura que "estudia, en defensa dels seus legítims interessos, les possibles vies d'impugnació". Segons ha pogut saber ON ECONOMIA, es tracta del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg.

Acesa, la concessionària d'Abertis que gestionava l'AP-7 nord, l'autopista de peatge amb més trànsit d'Espanya, i l'AP-2, va acudir a la justícia després del final del contracte, el 2021, per reclamar per les obres realitzades en els últims anys i, sobretot, per la caiguda de trànsit a les autopistes respecte al previst en el moment de l'extensió de la concessió, en bona part provocada per la pandèmia, i que va suposar una pèrdua d'ingressos per a Abertis respecte al que s'esperava.

La companyia que dirigeix José Aljaro reclamava prop de 5.400 milions i, el febrer del 2022, el Consell de Ministres va acceptar compensar Abertis amb 1.070 milions per les obres realitzades, però va rebutjar la resta, per la qual cosa l'empresa va presentar la demanda de 4.300 milions. El Suprem va donar la raó al govern espanyol, no va acceptar el càlcul d'Abertis i només va estimar el pagament de 32,9 milions per algunes obres extraordinàries admeses per l'administració. Però no va reconèixer el gruix de la indemnització.

Un impacte de 29 milions en els comptes i 250 milions en provisions

En el comunicat d'aquest dimarts, Abertis "no comparteix la interpretació" que fa el Suprem del conveni de la companyia amb el govern espanyol el 2006, per la qual cosa estudia recórrer a altres instàncies. Una d'elles és el Constitucional i una altra és el TEDH, si bé s'optarà entre una o l'altra. El hàndicap, apunten fonts del sector, és que els temps s'allarguen molt, però la intenció de la companyia presidida per Juan Santamaría és arribar fins al final.

Abertis xifra l'impacte de la sentència del Suprem en 29 milions d'euros. Això és el que deixarà de guanyar en els resultats del 2023, que presentarà en les pròximes setmanes, per la decisió judicial respecte a la indemnització de l'AP-7. A més, suposarà una pèrdua comptable de provisions de 250 milions d'euros i un ingrés de caixa net de 65 milions, a conseqüència de la compensació que sí que rebrà per algunes inversions. El benefici d'ACS, que controla el 50% menys una acció d'Abertis, es ressentirà en 14,5 milions.