Abertis va obtenir un benefici de 767 milions d'euros el 2023, la qual cosa suposa un augment del 15% respecte a l'any anterior, impulsat pels increments de les tarifes de peatge a conseqüència de la inflació, així com pel trànsit més gran registrat a les seves carreteres. Segons consta en els comptes anuals d'Hochtief, la filial d'ACS que controla el 20% de la companyia concessionària espanyola, les tarifes van pujar un 8,6% de mitjana a tots els mercats en els quals opera, al mateix temps que el trànsit mitjà diari va augmentar un 3,4% al llarg de l'últim exercici.
La companyia constata així l'escassa incidència que ha tingut la resolució del Tribunal Suprem a Espanya, que rebutjava la seva reclamació a l'Estat de 4.000 milions d'euros per les obres realitzades en l'AP-7 l'any 2006. En concret, l'impacte net va ser de 29 milions d'euros en els comptes de l'últim trimestre de l'any, després de tenir en compte altres reversions de provisions i ingressos extraordinaris.
França, mercat principal
Al marge d'aquesta incidència, Abertis va ingressar 5.532 milions d'euros, un 8% més, i va generar un resultat brut d'explotació (Ebitda) de 3.893 milions d'euros, un 10% més que el 2022. Per geografies, França concentra el 36% de l'Ebitda del grup, seguit de Mèxic, amb un 15%; del Brasil i Xile, cada un amb un 12% de quota; d'Espanya, on general l'11% del resultat operatiu; i d'Itàlia, amb un 7%, mentre que la resta dels mercats representen el restant 7%.
Quant a l'evolució del trànsit, al Brasil es va disparar un 5%, als Estats Units un 4%, a França, Itàlia i Mèxic un 3% i a Espanya un 2%, davant la caiguda del 3% que va experimentar al mercat xilè. Per a l'any vinent, les previsions de l'empresa apunten a un manteniment de l'activitat, per la qual cosa l'aportació de 80 milions d'euros d'Abertis el 2023 a Hochtief seguirà en aquest mateix nivell, un 19% per sobre de l'aportació de 2022.
Hochtief
Quant als comptes de l'alemanya Hochtief, que també anticipen els resultats que ACS presentarà la setmana vinent, el benefici net nominal va ser de 522,7 milions d'euros l'any passat, un 8,5% més que a l'anterior exercici. Les vendes de Hochtief van ascendir a 27.756 milions d'euros, després d'elevar-se un 5,9% l'últim any, i el seu Ebitda va ser de 1.230 milions d'euros, un 3,9% superior, amb un rècord d'adjudicacions de 36.700 milions d'euros, augmentant la cartera fins als 55.300 milions d'euros.
Per a aquest any, la companyia espera assolir un benefici operatiu d'entre 560 i 610 milions d'euros, la qual cosa representa un increment de afins i tot 10% respecte als 553 milions d'euros aconseguits el 2023. "Un element clau de la nostra estratègia corporativa és continuar augmentant la presència de Hochtief als mercats d'alta tecnologia de ràpida expansió per aprofitar la nostra experiència en la infraestructura existent i les sinergies resultants, maximitzant així aquestes oportunitats de creixement en tot el grup," ha explicat el conseller delegat de Hochtief i d'ACS, Juan Santamaría.