La junta d'accionistes del BBVA ha aprovat aquest divendres l'ampliació de capital prèvia a l'opa sobre el Sabadell. Com estava previst, la votació ha tirat endavant per majoria en la junta extraordinària celebrada a Bilbao, amb la presència, directa o delegada, dels accionistes titulars del 70,7% de les accions del banc, que li han donat suport del 96%. Aquesta aprovació, no obstant, és només un pas previ a l'opa, que hauran de decidir els accionistes del Sabadell, previsiblement a finals d'any o inicis del 2025.

El consell d'administració del BBVA va aprovar l'emissió de 1.126 milions d'accions noves, equivalents al 20% del capital de l'entitat que presideix Carlos Torres, per fer front al canvi d'accions si tira endavant l'opa hostil al Sabadell, i ara els accionistes li han donat el vistiplau. L'oferta pel banc que presideix Josep Oliu és d'1 acció del BBVA per cada 4,83 accions del Sabadell.

En la junta, Carlos Torres ha defensat l'operació i ha assegurat que “la combinació amb Banc Sabadell és la més atractiva de la banca europea”. Després de treure pit de l'evolució del BBVA, el president de l'entitat ha explicat que, en un context de pujada de la despesa dels bancs en tecnologia, la compra és estratègica perquè l'entitat guanya escala i eficiència, la qual cosa els permetrà “oferir als clients millors productes i a preus més atractius”.

Torres ha destacat que de la fusió de totes dues entitats sortiria el segon banc d'Espanya en quotes de préstecs i, conscient de la por entre les pimes, especialment a Catalunya, a perdre un soci com és el Sabadell, ha assegurat que continuaran posant el focus en aquestes empreses: “Redoblarem el nostre compromís amb les pimes. Atendre pimes i autònoms és una prioritat fonamental per a BBVA, i potenciarem el seu model de gestió de pimes i mantindrem les seves línies de circulant durant els primers dotze mesos”.

EuropaPress 6051438 president banc sabadell josep oliu president bbva carlos torres vila
Josep Oliu i Carlos Torres. Europa Press

Després del vistiplau de la junta, ara el banc d'origen basc haurà de continuar superant tràmits amb els reguladors –Banc Central Europeu (BCE), Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)– per a, una vegada superats tots, poder traslladar l'oferta als accionistes del Sabadell.

També necessitarà el vistiplau del govern espanyol, però no a l'opa sinó a la fusió, cosa que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha reiterat que no donarà perquè la unió d'ambdues entitats és dolenta per a la competència i l'arrelament territorial de les entitats. De fet, l'opa ha aixecat molta oposició regional, especialment a Catalunya, tant a nivell polític com empresarial, i també a València.

De fet, els proxy advisors, assessors de vot en les juntes, malgrat que recomanaven votar a favor de l'ampliació de capital, van expressar dubtes respecte a les possibilitats d'èxit de l'opa, tant pel fet de ser hostil, i l'oposició que ha aixecat, com per l'impacte que pot tenir en la competència.

Carlos Torres i el consell del BBVA van traslladar una oferta a Josep Oliu i el consell del Sabadell, que aquest últim va rebutjar en considerar que podria generar més valor en solitari que amb l'entitat basca. Després d'aquesta negativa, el BBVA va decidir seguir endavant i presentar l'opa sense acord i amb l'oposició expressa de la cúpula del Sabadell –per la qual cosa es considera hostil–, amb l'objectiu de convèncer els accionistes del banc amb seu a Alacant.