Credit Suisse ha celebrat aquest dimarts la seva última Junta General d'Accionistes després de 167 anys d'història. El que, fins fa un mes, era el segon banc més gran de Suïssa, ha viscut una jornada marcada per les crítiques i la tensió dels accionistes. Després que, a mitjans del mes passat, la crisi de la institució bancària saltés pels aires, Credit Suisse ha viscut diverses setmanes d'infart que, finalment, s'han 'resolt' amb l'absorció de l'entitat per part d'UBS, la competència de la firma presidida per Axel P. Lehmann, qui ha explicat als accionistes que la integració amb UBS "era l'única opció factible". Era o això o la fallida", ha afegit Lehmann, que ha demanat perdó en repetides ocasions als accionistes de l'entitat bancària helvètica.
Malgrat els laments, ni ell ni cap membre de la directiva de Credit Suisse no s'ha deslliurat de totes les crítiques que han llançat els accionistes del banc. Tal com recull l'Agència Efe, s'han arribat a sentir insults al mig de la junta. A més d'això, diverses informacions apunten que les mesures de seguretat en aquesta cita amb els accionistes han estat més grans que en altres ocasions, sobreentenent que hi hauria tensió i malestar entre els membres de l'accionariat.
D'entrada, la caiguda de Credit Suisse respon a un conjunt de problemes financers arrelats a les posicions de l'empresa i a una altra sèrie de factors allunyats de l'estrictament empresarial. Tal com va informar ON ECONOMIA, l'empresa va afirmar abans de caure en Borsa que havien fet un mal ús de la informació financera. A més, van publicar unes pèrdues de més de 7.000 milions d'euros el 2022. Davant d'això, i amb unes condicions econòmiques complexes, Credit Suisse va perdre el suport del seu màxim accionista, el Banc Nacional Saudita, el que va desencadenar l'al·luvió de fugues accionarials que han acabat per portar fins a la situació actual el banc.
Els accionistes de Credit Suisse se senten enganyats
Amb aquests precedents i comptant amb la caiguda de l'entitat, el primer accionista que ha intervingut ha explicat que sentia "que la institució m'ha enganyat, i que el Govern no ha comunicat bé". El mateix inversor ha afirmat que els problemes actuals responen que els responsables de l'entitat "es van adormir en els llorers durant els últims 15 anys". Credit Suisse, malgrat ser una de les firmes de més renom en el panorama bancari internacional, s'ha vist envoltada de diversos problemes financers que han acabat per llastar la posició del banc. La firma helvètica va apostar per empreses que han resultat ser un fracàs, com Greensill Capital o Archegos Capital, generant profunds clots en els seus comptes.
Vincent Kauffmann, director de la Fundació Ethos, que és un dels accionistes de més rellevància de l'entitat amb seu a Zuric, ha assegurat que l'organització havia demanat en nombroses ocasions la investigació sobre les operacions de risc que el banc estava duent a terme i sobre els seus nombrosos escàndols, els quals, de cara a Kauffmann, "han arruïnat la reputació" de Credit Suisse. ON ECONOMIA va fer una escombrada de tots els problemes en els quals el banc ha estat immers en els últims anys, com per exemple suborns a Moçambic, la relació amb entitats de risc, o les mentides de l'actual president de la companyia relacionades amb la posició financera del banc.
Kaufmann ha afegit que "hem d'assegurar-nos que els accionistes siguem compensats de la millor forma possible després de les grans sumes de diners perdudes, i que la directiva assumeixi la seva responsabilitat en la crisi". Es pot destacar que Credit Suisse també té problemes amb els bonistas de l'AT-1 del banc, que han perdut tots els seus diners i del que, de moment, no es projecta una compensació malgrat tenir més rellevància que els accionistes.
Una acció de Credit Suisse "no dona ni per a un croissant"
Altres membres de l'accionariat del banc han carregat amb duresa contra la directiva, i contextualitzant la situació actual de Credit Suisse en l'Edat Mitjana, un membre de l'accionariat ha assegurat a la cúpula directiva que "per accions com les seves, haguessin estat crucificats". Altres accionistes han eludit a la posició borsària que la firma tenia fa tan sols 25 anys, quan el preu dels títols era de 80 francs i "ara no donen ni per a un croissant".
Les crítiques dels accionistes no han cessat durant tota la junta, en la qual Axel P. Lehmann ha respost a tots i cadascun dels membres de l'accionariat que s'ha pronunciat. Francesco de Giorgio, un altre dels molts accionistes del banc, ha arremès contra la directiva de l'entitat bancària i recordant-los que "tenen la culpa d'això, del mal causat al país, un mal que continuarà sent visible d'aquí a unes dècades. El mateix accionista va afirmar estar "avergonyit d'aquest complet desastre, com a antic empleat i com a actual accionista."
El cas de Credit Suisse continua portant cua malgrat que ha passat prop d'un mes des que es va esfondrar al mercat de valors suís. El desastre de l'entitat bancària helvètica va generar els dubtes en to al sector bancari, alimentant el temor d'un efecte contagi que va sorgir després de les fallides de Silicon Valley Bank i de Signature Bank als Estats Units.