La majoria dels accionistes que s'han presentat aquest divendres a la junta general del grup químic Ercros qualifiquen "d'insult" el preu de l'Oferta Pública d'Adquisició d'Accions (OPA) que han llançat la portuguesa Bondalti i la italiana Esseco -anunciada aquest mateix divendres-, amb caràcter hostil, per aconseguir la companyia. La valoració de Bondalti en 329 milions i Esseco en 351 milions són proposats "oportunistes" que no poden acceptar-se, s'ha sentit dir en el torn de preguntes de la junta, perquè es quedaran la companyia "a preu de saldo".

Agrupats amb gairebé el 40% del capital, segons han assegurat els mateixos minoritaris, els accionistes han criticat la gestió del consell d'administració que presideix Antonio Zabalza, per conduir el grup a aquesta situació d'infravaloració. També li han retret "la passivitat" amb què ha respost al llançament de les opes hostils. "Ens manifestarem, de forma argumentada i assessorada, però ara no podem fer-ho, hem de seguir els temps que marca la llei", els ha respost Zabalza. El president s'ha defensat de les crítiques assegurant que hi ha "un deure de passivitat perquè ja s'han presentat les propostes al regulador". En declaracions als periodistes en finalitzar la junta, Zabalza ha reconegut que Esseco ha realitzat contactes en els últims mesos amb Ercros, però "en cap cas no estàvem al corrent que llançaria una OPA aquest divendres, abans de la celebració de la junta" i ha admès que hi ha hagut mostres d'interès d'algunes altres empreses. Ha qualificat l'OPA d'Esseco de "competidora" davant de l'oferta de Bondalti, de la que sempre han considerat hostil.

Zabalza ha insistit que "l'última paraula la tenen els accionistes", i ha recordat que si no accepten les opes "continuaran sent els beneficiaris de l'acompliment d'aquesta Ercros més eficient, més sostenible i de més capacitat operativa." "Hem fet de Ercros un projecte industrial que, com estem veient, també suscita l'interès del mercat", ha remarcat.

Però no tots els accionistes han secundat la seva gestió i han retret al consell que hagin estat les empreses oferents de la compra els qui hagin "posat Ercros al mercat", perquè "han vist valor allà on no ho ha fet la direcció actual", ha manifestat un dels accionistes. 

Entre els preus oferts per acció per Bondalti (3,6 euros) i Esseco (3,84 euros) hi ha una diferència del 6,7% i els accionistes continuen considerant "irrisòria" i defensen que el preu objectiu de compra hauria de ser entre els 5,5 i els 8 euros, a tenor "de l'estructura del fabricant de química fina que, malgrat els seus últims resultats del 2023 -que atribueixen al cicle baix del sector-, té 10 empreses en funcionament i potencial de creixement", ha dit un altre dels accionistes. En aquest sentit, Zabalza no ha descartat que sorgeixin noves ofertes de compra i ha admès que ha percebut "que els accionistes no estan disposats a vendre" i, com els ha recordat en el transcurs de la junta, reiteradament, "si no volen vendre, votin que no".

Revisa els dividends i el nou consell

"Que el control d'una empresa susciti un procés internacional de competència vol dir que l'empresa té valor", ha dit als accionistes minoritaris el president de Ercros, Antonio Zabalza. Però seguidament ha advertit de les conseqüències d'aquest procés. Les primeres s'han donat en la mateixa junta d'accionistes amb una modificació en la política de retribució a l'accionista i amb l'ajornament de la renovació del consell d'administració, que incloïa la separació de les funcions per fixar una presidència no executiva i designar un conseller delegat i la sortida de Zabalza de la presidència. "Raons de prudència i diligència" determinen aquesta decisió [el canvi de l'ordre del dia de la junta], segons Zabalza, que ha afegit que el consell haurà d'emetre un informe avaluant les ofertes de compra i els seus membres actuals "coneixen en profunditat Ercros i la seva activitat i han estat responsables de la gestió".

Respecte al pagament de dividends, s'ha decidit eliminar la proposta de destinar un 8,6% del resultat de 2023 (27, 59 milions) a la compra d'accions pròpies. Ara, aquest percentatge se sumarà al 23,9% del resultat que es desemborsava en dividends en efectiu. En conseqüència, es retribuirà els accionistes amb 8,8 milions, un 32,7% del resultat, i la resta anirà a reserves voluntàries.