"Els costarà llançar-nos amb aquests preus". Aquest ha estat un dels arguments que s'han escoltat en la junta general d'accionistes de Ercros que s'ha celebrat aquest divendres amb un important desafiament: les dues ofertes de compra que han llançat el grup portuguès Bondalti i l'italià Esseco per aconseguir el control de la química espanyola. D'acord amb les manifestacions expressades pels accionistes, "han infravalorat absolutament la companyia", per la qual cosa es preveu difícil que puguin tancar l'operació amb èxit, ja que ambdues estan subjectes a assolir un mínim de suport del 75% més una acció del capital de Ercros.

Bondalti i Esseco, que competeixen en preu -Bondalti (3,6 euros) i Esseco (3,84 euros), amb un diferencial del 6,7%-, també hauran de bregar amb un accionariat d'inversors minoristes que diuen tenir "una grandíssima empresa que ben gestionada val més del valor que li atorga ara mateix el mercat". La química cotitzava a 3,90 euros, al tancament d'aquest divendres, a l'índex general del mercat continu de la Borsa espanyola. El que situa la capitalització borsària en 358,59 milions d'euros. La capitalització supera ara com ara el preu marcat per Bondalti, uns 329 milions, i Esseco, amb 351 milions, encara que cal reconèixer que la valoració s'ha disparat en la sessió de divendres, amb una pujada de l'11,89%, per l'anunci de l'OPA d'Esseco. En el que portem d'any, la revalorització és del 47,9%.

Mentrestant, els accionistes han llançat els seus comptes: al sector químic les compres es valoren a 8 vegades l'ebitda i Ercros ha comptabilitzat de mitjana anual 74 milions des de 2016, amb alts i baixos perquè és la tònica del sector químic. Per tant, hauria de valorar-se en uns 500 milions i "ens haurien d'oferir entre 5,5 euros i 8 euros per acció" ha defensat l'accionista Rafael Puertas, citant diverses consultores, entre elles l'anàlisi de l'empresa nord-americana de serveis financers Morningstar.

Puertas és un dels accionistes minoritaris amb participacions significatives -directes i indirectes- en la química que presideix Antonio Zabalza. El març d'aquest any, pocs dies després de conèixer-se les intencions de Bondalti, la companyia va informar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que l'inversor individual i advocat madrileny Víctor Manuel Rodríguez Martín havia assolit una participació del 6,092%, des del 5,52% que ostentava a tancament de 2023 com a conseqüència de la reducció de capital de juliol de l'any passat, i es convertia en el primer accionista de la química. Rodríguez Martín ha censurat la conducta del consell d'administració de la companyia "per la seva passivitat" davant de la situació i ha llançat una crida a la resta de minoritaris: "necessitem agrupar-nos amb l'objectiu de no regalar l'empresa".

L'accionista i conseller dominical Joan Casas Galofré, ostenta un 6,015%, i Montserrat García Pruns, compte amb el 3,61%. Casas, a títol personal, ja ha expressat el seu rebuig d'ambdues ofertes. També destaquen les participacions del fons Dimensional Fund, que controla el 4,99%. En les comunicacions realitzades a la CNMV, aquests accionistes que ostenten gairebé un 20% del capital diuen agrupar altres participacions indirectes que sumarien un altre 20,14%.

Previsions incertes

Entre els accionistes individuals de Ercros també es troba el seu president, Antonio Zabalza, controla el 0,11%. Zabalza, ha defensat durant la junta general d'accionistes que les propostes "es llança sobre una empresa que està fent bé les coses. Sobre un projecte que funciona i té futur". Zabalza ha insistit que una oferta pública d'adquisició d'accions "és una inversió rendible per a l'opante bé pel valor del rendiment futur de l'empresa que, per les circumstàncies que sigui (moment baix del cicle, per exemple), possiblement no ha estat plenament reflectit pel mercat, bé per les sinergies que l'opante pugui aportar a aquest futur", ha explicat als inversors.

En aquesta ocasió, el temps no apressa. L'aparició de l'OPA d'Esseco retardarà en diversos mesos tot el procés. "Podem allargar-nos fins a finals de gener de 2025", ha apuntat Zabalza als accionistes. Mentrestant, Zabalza seguirà al capdavant de la companyia perquè s'ha descartat renovar el consell d'administració -tal com estava previst- i la seva renúncia a la presidència després de 28 anys ocupant les màximes responsabilitats executives. "Continuarem gestionant els negocis de la societat en el curs ordinari de la seva activitat diligentment, vetllant per l'interès social i amb ple respecte a les obligacions legals establertes", ha manifestat.

No serà una tasca fàcil, ha donat a entendre, ja que el sector químic està sumit en "un alt nivell d'incertesa", amb una correcció a la baixa dels preus i volums, en línia amb l'evolució de 2023. Per això, l'esperada recuperació es retarda a 2025.

En aquesta línia, Ercros preveu registrar un resultat que se situï en una forquilla d'entre 0 i -2 milions d'euros en el primer semestre d'aquest any, comparats amb els 16,5 milions d'euros que va comptabilitzar entre gener i juny de 2023, segons va informar aquest dimarts. A més, la firma catalana ha situat la seva previsió del resultat brut d'explotació (Ebitda) ordinari entre els 20 i 25 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 55,75% i 44,7%, respectivament, davant els 45,2 milions d'euros que va registrar en el primer semestre de 2023.