L’Associació d’Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell té intenció de personar-se a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra l’opa del BBVA. L’organització vol defensar que l’entitat financera d’origen vallesà continuï existint en solitari i per aquest motiu ho traslladarà al regulador durant aquest divendres. L’associació ha fet el pas 72 hores després que la CNMC decidís prorrogar l’anàlisi de l’operació i obrir la segona fase, que permet la presentació d’al·legacions per part d’interessats. L’organització manté que l’operació que vol fer el BBVA és “de molta complexitat” i afectaria especialment les petites i mitjanes empreses.
Segona fase
Cal recordar que la CNMC va decidir dimarts passat portar a una segona fase d'estudi l'opa del BBVA sobre el Sabadell, que té per objectiu últim una fusió per absorció. L'organisme que presideix Cani Fernández va prendre aquesta decisió després de més de cinc mesos analitzant l'operació i després de consultar a les associacions i organitzacions de consumidors, que són les que més informació tenen per valorar l'impacte que pot tenir en els clients que desaparegui un banc.
Durant la primera fase d'anàlisi, Competència pot sol·licitar la informació que consideri oportuna a tercers "en qualsevol moment" per a l'adequada valoració de la concentració. Així mateix, podrà sol·licitar els informes que consideri necessaris a qualsevol organisme de la mateixa o diferent Administració, segons recull la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència. Per contra, en la segona fase (en la qual es troba ara) són els interessats els que han de personar-se i aportar informació si la consideren rellevant perquè la CNMC la tingui en compte.
Calendari de l'opa
El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha assegurat en diverses ocasions que l'opa avançava de forma "decidida" i que si la CNMC utilitzava la mateixa metodologia que en operacions precedents (com la fusió de CaixaBank-Bankia), "l'operació hauria d'aprovar-se en fase u, perquè no hi ha problemes de competència". Però la CNMC sí que ha vist més riscos en aquesta operació. En la presentació dels resultats, Genç va comentar que l'escenari amb què treballava el BBVA és que l'opa tirés endavant i no fos necessari que passés a una segona fase d'anàlisi per part de la CNMC: "Ho veiem com un escenari de poca probabilitat", va apuntar el conseller delegat de l'entitat bancària.
Així, el calendari amb què treballava el Banc Sabadell des del principi situa el final de l'opa a l'estiu de l'any vinent, mentre que el BBVA esperava que estigués resolta aquest 2024. En qualsevol cas, quan la CNMC comuniqui finalment si l'aprova i quins són els compromisos i condicions, el BBVA haurà de decidir si vol complir-los o si, finalment, decideix retirar l'opa.