Les accions d’Indra pateixen aquest divendres una forta caiguda –un 2,32% al tancament dels mercats– coincidint amb les informacions sobre el pla de compra de l’empresa d’armament Escribano Mechanical & Engineering (EM&E), que l'empresa ha reconegut a la tarda a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV). Ángel Escribano encapçalava aquesta última companyia fins que, el gener passat, va ser nomenat president d’Indra. A sobre, ell i el seu germà Javier –actual president– en són els propietaris.

Indra lidera les caigudes de l’IBEX-35 en una jornada en què aquest índex borsari s’ha mantingut sempre en positiu. A les 15.00 hores d’aquest divendres, les accions d’Indra perdien un 4,21%, fins a pagar-se a 26,42 euros, però al tancament s'ha corregit part d'aquesta caiguda i s'ha quedat en un 2,32% fins als 26,94 euros. No obstant, en el que va d’any, encara guanyen un 53,72%, i respecte als últims 12 mesos, un 46,08%.

Aquest dijous, després del tancament de la Borsa, es va saber que Indra hauria contractat KPMG per una anàlisi preliminar de la compra d’EM&E, tal com va avançar Expansión. EM&E és el segon accionista d’Indra, amb una participació del 14,3%, només superada per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), amb el 28%. Però el més rellevant és que EM&E és una empresa familiar vinculada a l’actual president d’Indra i el seu germà.

Aquest últim, Javier Escribano, actual president d’EM&E, ha desmentit la possible operació de compra, si bé això no ha evitat el càstig borsari a Indra. En declaracions a El Periódico, Javier ha assegurat que "l'empresa Escribano no està en venda i, sens dubte, val molt més de 1.000 milions", en referència als imports publicats pels mitjans de comunicació.

La potencial fusió amb EM&E suposaria per a Indra incorporar al seu perímetre una empresa d'armament, un negoci en el qual la companyia ja ha manifestat el seu interès. En aquest sentit, EM&E desenvolupa, entre altres productes, torretes per a tancs i vehicles blindats, un mercat aquest últim en el qual la companyia també participa juntament amb Indra, Sapa Placencia i Santa Bárbara Sistemas (propietat de General Dynamics) a través del consorci Tess Defence, adjudicatari de la fabricació per a l'exèrcit espanyol dels 8x8 Dragón i del Vehículo de Apoyo Cadenas (VAC). Cada un d'aquests programes està valorat al voltant de 2.000 milions d'euros.

De fet, Indra ha creat una nova filial per fabricar vehicles militars (Indra Land Vehicles) i ha intentat adquirir la planta de Santa Bárbara Sistemas a Trubia (Astúries) –en la que es produeix el 8x8 Deagón–, si bé s'ha trobat amb la negativa de General Dynamics, motiu pel qual la companyia ultima ara la compra de la planta de caldereria pesada de Duro Felguera a Gijón per reconvertir-la i fabricar blindats en ella.

Així mateix, es preveu que Indra serà la companyia que traccioni –ja sigui en solitari o mitjançant unions temporals d'empreses (UTE)– la major part de l'augment de la despesa militar en Espanya, ja que l'executiu ha anunciat recentment un increment de la inversió en defensa de 10.471 milions d'euros.

Indra també ha incrementat el seu perímetre d'activitat en l'àmbit de la defensa al sector aeroespacial, fet que s'ha concretat amb l'adquisició a Redeia del 89,68% de l'operador de serveis satel·litaris Hispasat per 725 milions d'euros. Tanmateix, tal com ha reconegut la mateixa Indra, la part que més li interessa d'aquesta operació és aconseguir el control d'Hisdesatla branca de satèl·lits militars d'Hispasat.

En aquesta línia, una altra de les opcions al radar d'Indra passa per incrementar el seu pes a l'empresa basca de motors per a avions ITP Aero, de la qual ja posseeix un 9,5%. De fet, el mateix Ángel Escribano va reconèixer a finals del febrer passat, durant la presentació dels resultats de la companyia corresponents a 2024, que ITP és "un anhel" per a la seva empresa i va deixar a l'aire la possibilitat d'adquirir-la en el moment en què el fons Bain Capital (que posseeix el 69,5% d'ITP Aero) decideixi sortir de la firma basca.