Vodafone no aixeca cap i no té un rumb clar a Espanya malgrat els canvis de direcció, tant a la central britànica com en la filial a Madrid. Nomenada fa només un mes, la nova CEO global, Margherita Della Valle, va anunciar fa una setmana 11.000 acomiadaments a tot el món i una "gestió diferent" del negoci espanyol. Què significava? Fonts sindicals de l'empresa consultades per ON ECONOMIA tampoc no ho saben, apunten que l'empresa "no té una estratègia clara" i han demanat ja una reunió amb la direcció que aclareixi cap a on va la companyia. Les mateixes fonts apunten cap a dues úniques sortides: una venda que "no depèn de l'empresa, sinó que arribi una bona oferta", o bé un canvi de lògica empresarial que derivaria, una vegada més, en acomiadaments.
Les fonts oficials de l'empresa es neguen a detallar què vol dir aquest nou "enfocament" que va anunciar Della Valle i es limiten a ressaltar que "el sector està molt malament i és extremadament competitiu" i a apuntar a l'"approach estratègic" que va assenyalar Della Valle, consolidada mesos després que fos destituït el seu antecessor, Nick Reed, i ella nomenada interina. Després del cessament de Reed, va arribar el torn de la successió a Espanya, on el portuguès Mario Vaz va ser designat conseller delegat en lloc de Colman Deegan, que va fracassar en el seu intent de comprar MásMóvil, finalment fusionada amb Orange en espera que la Comissió Europea doni el vistiplau de l'operació.
Fonts sindicals apunten a un possible "globus sonda" o "bomba de fum" en les declaracions de Della Valle, "va anunciar els 11.000 acomiadaments per atreure els inversors", en diuen unes d'aquestes fonts. "M'agradaria creure que no hi haurà acomiadaments, però l'experiència em diu el contrari", avancen, en canvi, des d'altres sectors sindicals més pessimistes. "Anem a Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) cada dos anys, i ara sembla que ens toca un altre", n'afegeixen resignats, després que el 2012 veiessin com sortien 600 companys, uns altres 1.000 el 2015, 1.000 més el 2019 i finalment 442 el 2021. En total, quatre ERO en deu anys que han costat 3.000 llocs de treball, si bé l'empresa es manté actualment en els 4.000 empleats que ha tingut en èpoques anteriors.
L'empresa, en l'àmbit global, va facturar menys l'any passat (38.203 milions d'euros) que el 2021 i va retrocedir un 5,4% en facturació a Espanya (4.180 milions), el mercat pitjor parat, en contrast amb mercats com Turquia o Egipte, on es troba en creixement. A la Borsa de Londres, també ha anat caient des de fa cinc anys, quan s'acostava a les 185 lliures esterlines per acció, per les 83 que val a hores d'ara.
Castigada al mercat
El repartiment de mercat a Espanya l'ha castigat fortament amb la irrupció d'operadores de baix cost i les OMV, que utilitzen les xarxes dels quatre principals operadors per vendre els seus serveis. DIGI, Másmóvil i altres operadores com Pepephone, Yoigo o Jazztel han anat robant quota de mercat a Telefónica, Orange i Vodafone. "Però la culpa no és només del mercat, perquè a cap li ha anat tan malament com a Vodafone. Som l'empresa a la qual li va pitjor. No s'han fet bé les decisions i inversions", apunten fonts sindicals que apunten a "la falta d'una estratègia clara" a Espanya.
"Jo crec que els acomiadaments anaven referits als quals ja estan en marxa a Itàlia, Alemanya i al grup i que a Espanya no saben gaire què fer. Si sortís un comprador, vendrien, però qui voldrà comprar l'empresa?", apunten els treballadors, que es debaten entre la resignació i l'exigència per una explicació. "Quan sàpiguen què faran, ens l'explicaran", apunten unes fonts, mentre que d'altres insisteixen en la importància d'una reunió urgent per conèixer els plans i que s'escolti els treballadors. "Una altra cosa és que després no ens facin cas, però han d'escoltar els treballadors", completa una font sindical que fa més de vint anys que treballa a l'operadora de telecomunicacions. "La incertesa és una cosa a què ja estem acostumats des que no tenim bons resultats, perquè no tenim una direcció capaç d'emportar-nos cap allà" completen altres fonts.
Des del sector estatal de telecomunicacions de Comissions Obreres, Ramona Pineros López creu que els anuncis de la companyia tenen "caires precipitats" i que encara que l'empresa "ha de prendre mesures si els seus resultats no són els esperats", aquestes haurien de ser millor consensuades. "L'explicació que donen ha donat certa tranquil·litat. Van cap a un nou model d'empresa que aglutini els serveis per països, creant clústers amb serveis independents de veu i dades", apunta Pineros, una mica més optimista que les fonts sindicals de l'empresa.
Amb tot, reconeix que aquest canvi, encara incert, "pot afectar els llocs de treball". "La gent està preocupada, però plou sobre mullat", afegeix Pineros, que amb tot també apunta a la possibilitat d'un "globus sonda" des de l'empresa, ja que "som en un món volàtil on les notícies canvien d'un dia per l'altre".