L'acord final per a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà a 650 persones en MasOrange ha tirat endavant amb les firmes de UGT i Fetico, mentre que CCOO no ha subscrit el document en oposar-se a les condicions proposades per la companyia, segons han informat diferents fonts sindicals a Europa Press.

Els tres sindicats amb representació en MasOrange han sotmès a la votació dels seus afiliats les condicions finals ofertes per la companyia a última hora de dilluns passat.

En el cas de UGT, el 61% dels seus afiliats dins de MasOrange han donat el 'sí' a l'acord, mentre que el 39% l'han rebutjat, alhora que Fetico també ha decidit donar suport a les condicions de l'acomiadament col·lectiu, si bé encara no ha ofert les dades de participació de la seva consulta.

"UGT ha decidit acordar les condicions de l'ERO de MasOrange. Ha estat una negociació dura en la qual les condicions finals no han satisfet les expectatives d'una bona part de la plantilla", ha destacat el sindicat.

En tant, en la consulta realitzada per CC.OO el 78% dels vots han estat negatius, per la qual cosa el sindicat ha decidit no subscriure l'acord, de manera que l'organització no podrà ser present en la comissió de seguiment de l'ERO.

Fonts de CCOO han assegurat a Europa Press que exploraran les possibles vies per impugnar l'ERO, mentre han destacat que, malgrat no poder estar en la comissió de seguiment a causa de la seva negativa a subscriure l'acord, la seva decisió ha estat "coherent".

"Amb un contundent 78,01% davant el 21,99%, les treballadores i treballadors de MasOrange consideren que les condicions ofertes per la direcció per a aquest ERO no s'han de firmar perquè estan allunyadíssimes dels acords aconseguits en processos anteriors", ha destacat CCOO en un comunicat.

Les condicions finals proposades per la companyia per concloure les negociacions de l'ERO inclouen una reducció de l'afectació del mateix fins als 650 treballadors, davant els 795 acomiadaments plantejats en un primer moment.

La data límit per tancar la negociació d'aquest procediment d'acomiadament col·lectiu és el 17 d'octubre i en cas que les parts no assolissin un acord l'ERO s'executaria amb les condicions mínimes legals, és a dir, amb una indemnització de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 de mensualitats per a les persones afectades.

En aquest sentit, es pot recordar que aquest dilluns passat els sindicats i l'empresa van mantenir al llarg de tot el dia l'última reunió de negociació de les condicions de l'ERO.

En la seva proposta definitiva, MasOrange va elevar la indemnització per a les persones que s'adhereixin de forma voluntària al procés a una forquilla d'entre 47 i 34 dies per any treballat amb un límit de 24 mensualitats.

En tant, per als treballadors que surtin de la companyia de manera forçosa la indemnització serà d'entre 45 i 33 dies per any treballat amb un màxim de 24 mensualitats.

D'altra banda, els treballadors amb menys de vuit anys d'antiguitat en l'empresa i que es presentin de manera voluntària a l'ERO cobraran una prima de 3.000 euros, una xifra que s'incrementa fins als 8.000 euros per als empleats amb una antiguitat d'entre nou i 12 anys i que augmenta fins als 15.000 euros per als quals portin més de 12 anys en la companyia.

Així mateix, el topall de la indemnització serà de 300.000 euros, davant els 250.000 euros que la companyia havia plantejat en la reunió anterior.

La proposta final de MasOrange també recull una reducció de l'edat d'accés al pla de prejubilacions, en concret, fins als 56 anys, davant els 57 anys del plantejament anterior.

En aquest sentit, podran acollir-se al pla de prejubilacions els treballadors d'entre 56 i 57 anys amb una antiguitat en l'empresa igual o superior a nou anys, mentre que en el cas de les persones d'entre 58 i 62 anys l'antiguitat haurà de ser igual o superior als cinc anys.

Quant a les rendes del pla de prejubilacions, aquestes se situen en el 80% del salari regulador.

Un altre element que figura en la proposta definitiva de MasOrange és el manteniment durant dos anys de l'assegurança mèdica per a aquells empleats afectats per l'ERO que disposin del mateix, mentre que en el cas de les prejubilacions el manteniment de l'assegurança mèdica (en cas de disposar d'aquesta prestació) serà fins als 63 anys.

S'hi suma, entre altres coses, una garantia de feina  fins al 31 de desembre de 2025, si bé aquesta qüestió està supeditada que "no hi hagi motius econòmics o estructurals greus" que puguin motivar un nou procés d'acomiadament col·lectiu en la companyia.

En aquest context, CCOO ha criticat les condicions ofertes per MasOrange en aquest procés d'acomiadament col·lectiu i ha destacat que són "moltíssim pitjors" que les pactades amb Orange el 2021.

Onada d'acomiadaments al sector

L'ERO en MasOrange se suma a l'onada d'acomiadaments col·lectius que ha tingut lloc en les principals companyies del sector de les telecomunicacions a Espanya en els últims mesos, com en Vodafone, Telefónica o Avatel.

El procés més recent va tenir lloc en Vodafone España, on sindicats i empresa van pactar a mitjans del juliol passat la sortida de 898 treballadors, un 27,5% de la plantilla de la companyia.

Es pot recordar que aquest últim ERO a Vodafone és el cinquè que afecta la companyia a Espanya des de 2013, uns processos que han suposat la sortida de l'empresa d'al voltant de 4.100 empleats.

En el cas de Telefónica, l'ERO es va resoldre definitivament el febrer d'aquest mateix any i es va saldar amb la sortida de 3.420 treballadors de forma voluntària de les seves tres principals filials a Espanya (Telefónica d'Espanya, Mòbils i Solucions).

En tant, l'ERO d'Avatel Telecom es va concretar a començaments del juny passat amb la sortida de 674 treballadors, gairebé el 36% de la plantilla de l'empresa, i també va contemplar adhesions voluntàries.

D'aquesta manera, els processos d'ajustament de plantilla empresos per Vodafone, Telefónica, Avatel i ara MasOrange totalitzen 5.642 acomiadaments només el 2024.