Acord entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per potenciar la xarxa de recàrrega de bateries de vehicles elèctrics. L’Energètica, empresa pública d’energia de Catalunya, i Endolla Barcelona, la xarxa d’electromobilitat de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), han tancat un acord de col·laboració per impulsar una xarxa pública única de recàrrega a Catalunya.
En un comunicat, les dues administracions indiquen que treballaran plegades en la definició d’aquesta nova xarxa que, posant l’usuari al centre, proporcionarà una “experiència de càrrega àgil, assequible, còmoda i fàcil”.
Aquest acord s’emmarca en el Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric 2025-30, aprovat pel Govern el febrer passat i que preveu mobilitzar més de 1.400 milions d’euros fins al 2030, tant públics com privats, per accelerar la implantació del vehicle elèctric a Catalunya. El pla preveu instal·lar una xarxa de més de 9.000 punts de recàrrega en edificis públics i infraestructures viàries arreu de Catalunya en els cinc anys vinents.
D’acord amb la previsió del mencionat pla i seguint el model Endolla Barcelona, la nova xarxa té el propòsit de ser “d’accés equitatiu, capil·lar a tot el territori i sostenible en termes de generació i consum d’energia”. Afegeixen que “garantirà en tot moment la convivència amb el sector privat, amb una xarxa interoperable que faciliti a l’usuari l’accés a la informació i la gestió de la recàrrega”. Les dues parts elaboraran un estudi per analitzar el paper de la col·laboració públic-privada en aquest projecte.
Endolla Barcelona disposa de 1.027 punts de càrrega distribuïts per tota la ciutat. Aquesta xarxa va tancar 2024 amb un increment d’usos del 27% respecte l’any abans, fins a arribar a una mitjana de 15.000 recàrregues mensuals i més de 41.000 usuaris donats d’alta.
El Govern ha encarregat a L’Energètica la coordinació del desplegament de la xarxa única d’estacions de recàrrega destinada a facilitar l’electrificació de la flota mòbil de l’administració i a abastir els usuaris privats. Aquesta xarxa s’implantarà en quatre fases, amb més de 9.000 punts de recàrrega en equipaments públics i en la infraestructura viària. En les dues primeres, amb una dotació de 150 milions d’euros, es preveu instal·lar 5.000 punts per donar servei a la flota de la Generalitat i 4.000 de recàrrega d’accés públic en col·laboració amb el sector privat.
Endolla Barcelona (BSM) i L’Energètica elaboraran, amb el suport de l’Institut Català de l’Energia, un estudi per dissenyar la tercera fase d’implantació d’estacions de càrrega: el seu objectiu és identificar els punts clau a la xarxa viària on actualment hi ha dèficit de carregadors per garantir l’autonomia de circulació dels conductors en desplaçaments de llarga distància amb càrregues d’alta potència ultraràpides arreu del país. La quarta fase ha de permetre l’electrificació d’autobusos elèctrics per garantir l’operació contínua del servei en totes les línies interurbanes. Per les carreteres catalanes ja circulen uns 100.000 cotxes endollables.
Fa uns dies, els consellers d’Empresa i Territori, Miquel Sàmper i Sílvia Paneque, es van reunir amb la primera tinent d'alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, per acordar els detalls del desplegament del Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric.