ACS va guanyar 177 milions d'euros en el primer trimestre de 2024, la qual cosa suposa un augment del 8,4% respecte al mateix període de l'any anterior. La constructora que presideix Florentino Pérez impulsa el seu negoci gràcies a la bona evolució operativa de totes les activitats, especialment a Amèrica del Nord, tal com assegura en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dimarts.
El benefici net ordinari del grup, excloent la contribució de Ventia el 2023 després de la seva venda el passat exercici, va augmentar un 16% El benefici per acció (BPA) d'ACS va créixer un 8,5% fins a assolir els 0,68 euros. Destaca el segment de solucions integrals, on s'integren les filials Cimic i Turner, amb un benefici net de 106 milions d'euros, un 25,5% superior al registrat l'any passat.
Quant al negoci d'enginyeria i construcció (Dragatges i Hochtief), els guanys van augmentar un 7,2%, fins als 37 milions d'euros. El negoci d'infraestructures (Abertis i Iridium) és l'únic que va registrar una lleugera caiguda del benefici, passant de 48 a 47 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 3,2%.
El benefici brut d'explotació (ebitda) d'ACS ha assolit els 461 milions d'euros, un 5,5% més que en el mateix període de l'any anterior. "El marge sobre vendes es manté pràcticament estable, amb un creixement més gran de Turner i menor contribució d'Iridium després de la venda parcial de l'autopista SH288 a Abertis", explica la multinacional en el comunicat.
ACS dispara un 57% els ingressos als Estats Units
Per la seva part, el benefici abans d'impostos se situa en els 280 milions d'euros, un 8,4% més que l'any passat, confirmant la tendència de creixement dels trimestres anteriors. El grup va aconseguir impulsar les seves vendes entre gener i març fins als 8.706 milions d'euros (+7,6%), amb totes les activitats "mostrant un sòlid comportament". Comptant l'ajustament del tipus de canvi, les vendes creixen un 9%.
Aquest impuls s'ha donat gràcies al comportament del negoci als Estats Units, on la xifra de facturació es va disparar un 57%. El segueix Austràlia, amb un augment dels ingressos del 19%, Espanya (+10%), el Canadà (+5%), Alemanya (+2%) i la resta del món (+7%).
Al tancament de març, la cartera d'ACS se situa en 77.917 milions d'euros, creixent un 9,3% des del mateix període de l'any anterior (+9,5% ajustada per tipus de canvi) gràcies al volum d'adjudicacions registrades en el trimestre que han superat els 13.200 milions d'euros. Al voltant del 50% de les adjudicacions provenen de mercats d'infraestructures de nova generació impulsades pel fort creixement en el segment digital i tecnologia, amb importants contractes de centres de dades a totes les regions.
Dels projectes amb els quals compte en cartera, més de la meitat es troben als Estats Units (51%), on destaquen l'adjudicació del campus de centre de dades de Meta (antic Facebook) de 65.000 m² amb diversos edificis en l'estat d'Indiana o 10 projectes de centres de dades a gran escala en diversos estats del país, entre altres.
Per part seva, Austràlia (21%) i Espanya (8%) completen el podi. Li segueixen Alemanya (6%) i el Canadà (4%). El 10% restant es troba repartit en la resta de mercats on opera. Entre els projectes europeus, destaca l'ampliació de l'estació d'Atocha a Madrid.
ACS va tancar el primer trimestre de 2024 amb una posició de deute net de 1.625 milions d'euros, la qual cosa suposa una millora de 323 milions respecte a març de 2023. El fort flux net d'efectiu operatiu dels últims 12 mesos, que ha ascendit a 1.319 milions d'euros, és el principal causant d'aquesta bona evolució.
En aquest sentit, la companyia ha destinat en aquest mateix període 379 milions a augmentar la participació accionarial de Hochtief, i 743 milions d'euros a la remuneració als accionistes, tant d'ACS com els minoritaris de Hochtief. Per part seva, el saldo net d'inversions i desinversions financeres i de projectes ha generat 706 milions d'euros positius, i inclouen principalment la desinversió parcial de l'autopista SH288 a Abertis i la venda de la filial de serveis de Cimic, Ventia. Aquesta xifra s'ha vist pràcticament compensada per l'ampliació de capital de Abertis (650 milions d'euros per part del Grup ACS) realitzada el mes de gener passat.