El grup ACS, la major concessionària del món i entre les cinc constructores més grans del planeta, ha obtingut fins al setembre 605 milions d'euros, un 5% més que en el mateix període de l'any passat, segons ha informat l'empresa. Descomptant els resultats extraordinaris, el benefici net ordinari es redueix a 489 milions d'euros, però suposa un 13,6% més respecte a un any enrere. En el comunicat ressalten que el creixement es deu al bon comportament en totes les activitats del grup, especialment Turner a Amèrica del Nord. En termes borsaris, el benefici per acció (BPA) va créixer un 6,4% fins a 2,36 eruos. El benefici net ordinari del Grup, excloent els resultats extraordinaris en ambdós exercicis, va augmentar un 13,6% fins a assolir els 489 milions d'euros.
El benefici brut d'explotació (Ebitda) del Grup ha sumat en els nou mesos de l'any 1.679 milions, gairebé un 18% més que l'any anterior amb Turner com a estrella, amb una millora dels seus marges operatius, i la contribució de CIMIC després de l'adquisició d'una participació addicional en Thiess. Respecte al benefici ordinari d'explotació (Ebit) assoleix els 1.079 milions, un increment del 5,3%, mantenint el creixement dels trimestres anteriors.
Amb referència a la facturació, el grup espanyol ha ingressat en els tres primers trimestres 29.702 milions d'euros, amb un ascens del 12,5% respecte a l'any anterior. Amèrica del Nord guanya cada vegada més pes en el negoci del grup, fins al 61%. A gran distància, Austràlia (Agafava-Pacífic) aporta el 21% de la facturació; Europa un 11% -Espanya el 9% i Alemanya el 3%- i la resta un 6%.
Per al medi i llarg termini, compta amb una cartera a setembre de 2024 valorada en 86.555 milions d'euros -un 15,5% de creixement- amb unes adjudicacions des de començament d'any de més de 40.000 milions d'euros, un 16,1% més respecte a l'any anterior. Al voltant de la meitat de les adjudicacions d'aquest any provenen de mercats d'infraestructures de nova generació impulsades pel fort creixement en el segment d'infraestructura digital amb importants contractes de centres de dades a totes les regions. Per reforçar aquesta activitat, ha creat una divisió per a l'explotació de centres del dades.
Diversificació
La seva cartera deixa veure una diversificació geogràfica. Amèrica del Nord perd pes en les adjudicació respecte a la facturació, amb un 53% del total (davant el 61% dels ingressos); i Espanya perd un punt percentual, un 8% del total. D'altra banda, Austràlia puja el 23%, Alemanya -gràcies al comportament d'Hochtief, al 8%, i la resta d'àrees guanya quatre punts, al 10% de la cartera.
Per àrees d'activitat, Turner creix el 14,3% interanual fins a 13.585 milions. El fort creixement de les adjudicacions (+32% l'any), per un valor superior als 19.307 milions d'euros, ha impulsat la cartera de projectes un 17% fins als 30.031 milions d'euros, establint un màxim històric.
Cimic ha obtingut 7.083 milions d'ingressos, un 20% més, per l'aportació de Thiess des d'abril de 2024 i l'impuls dels mercats de tecnologia avançada i transició energètica.
La constructora Dragados augmenta les seves vendes l'1,3% interanual, amb 4.331 milions. El seu Ebitda creix un 3,9%, als 232 milions. La millora dels resultats financers ha permès incrementar el seu benefici abans d'impostos en un 21,7%, fins als 107 milions.
Hochtief, la constructora i enginyeria d'origen alemany, ha generat un 11,5% més d'ingressos, fins a 2.751 milions i l'Ebitda en 134 milions. El benefici abans d'impostos augmenta un 6,5%, 43 milions d'euros. La cartera supera els 11.064 milions, amb una alça del 2%
L'àrea d'Infraestructuras (Abertis i Iridium) ha contribuït amb 151 milions d'euros al benefici ordinari del Grup, lleugerament inferior al reportat en el tercer trimestre de 2023 a causa d'una menor contribució d'Abertis, afectat per l'aplicació de la taxa fiscal sobre concessions d'infraestructures a França i la incorporació dels nous actius recentment adquirits.
Deute
El Grup va tancar el setembre amb un deute net de 2.400 milions, el que suposa un augment de 1.810 milions en els últims dotze mesos i inclou el deute de Thiess després de la seva incorporació al perímetre de consolidació l'abril (1.120 milions d'euros).