ACS va obtenir un benefici net el 2022 de 668 milions d'euros, un 66% més que l'any anterior, eliminant el mateix any la contribució de l'activitat de Serveis Industrials venuda a Vinci. En 2021, ACS va registrar un benefici net de 3.045 milions d'euros pels ingressos derivats de la venda de Vinci valorada en 5.500 milions d'euros. En aquesta comparativa, el grup hauria registrat una caiguda del benefici seria del 78%.  Totes les activitats del grup han tingut un bon comportament operatiu, avalat per l'increment de participació en la seva filial alemanya Hochtief i per la recuperació del tràfic a Abertis.

Quant al resultat brut d'explotació (ebitda) aquest va aconseguir els 1.747 milions, la qual cosa suposa un increment del 9,4% respecte a 2021. Aquestes xifres es van veure impulsades per la contribució de Abertis, que va ascendir a 167 milions, un 15% més, segons els comptes remesos pel grup a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La constructora de Florentino Pérez va aconseguir una facturació de 33.615 milions d'euros, creixent un 20,8% respecte a l'any anterior, amb totes les activitats de la companyia mostrant un sòlid comportament. Ajustat per tipus de canvi, les vendes van créixer un 11,6%.

Per àrees geogràfiques, el gruix de les vendes del grup va venir d'Amèrica del Nord, on va obtenir el 62% dels ingressos del grup. Li segueixen Àsia Pacífic (22%), Espanya (9%), la resta d'Europa (6%) i Sud-amèrica (1%). Quant a les divisions del negoci, totes van experimentar una evolució positiva en el conjunt de l'any: l'àrea de Construcció va suposar el 28,3% del benefici net, mentre que el de Concessions va aconseguir el 16,1% i el de Serveis el 5%. 

Abertis va aportar 143 milions al benefici

En aquest sentit, va destacar especialment l'aportació de la seva participada Abertis, encarregada de la gestió d'autopistes, que va impulsar els comptes del grup gràcies a la consolidació de la tendència de creixement del trànsit després de dos anys de pandèmia. Aquesta circumstància va permetre aportar a ACS fins a 143 milions d'euros, 26 milions més que el període anterior.

Els dividends abonats per Abertis van aconseguir els 602 milions. Així mateix, els trànsits d'aquesta empresa van superar els anivellis prepandèmia en la pràctica totalitat, amb un increment de la Intensitat Mitjana Diària (IMD) del 8,2%. La millora dels trànsits i les noves concessions van elevar un 5% les vendes d'ACS, fins a aconseguir els 5.102 milions i un 5,5% el ebitda fins als 3.536 milions, compensant la sortida de perímetre d'Acesa, Invicat i Sol.

Per part seva, Iridium va obtenir un benefici de 51 milions i des de gener de l'any passat ha pujat un 16% les tarifes de l'autopista SH-288 a Texas (els EUA), sense variacions significatives del trànsit. D'altra banda, l'àrea de Serveis a la Ciutadania (Clece) va guanyar 27 milions, la qual cosa suposa haver obtingut un benefici un 6,4% inferior per "l'increment de la fiscalitat", i unes vendes de 1.819 milions, un 10,7% superiors.

Així mateix, el resultat recull també un impacte positiu per la variació del valor raonable d'instruments de cobertura lligats a l'acció d'ACS per valor de 56 milions d'euros i la revaloració del 'earn-out' per la venda de Serveis Industrials (65 milions d'euros), encara que també unes provisions de 67 milions d'euros.

Augmenta un 8,3% la seva cartera 

La companyia també ha incrementat la seva cartera, que a 31 de desembre, se situava en 68.996 milions d'euros. La xifra suposa haver registrat un creixement del 8,3%. D'aquesta cartera de comandes que ostenta el grup, la major part es troba a Amèrica del Nord (53%), seguida d'Àsia Pacífic (28%), Espanya (9%), resta d'Europa (9%) i Sud-amèrica (1%).

En el pla financer, ACS presentava a tancament de 2022 una posició neta de caixa de 224 milions d'euros, recolzada en una generació de caixa de 1.300 milions. Per part seva, la caixa neta del grup es va reduir en 1.785 milions, situació que s'explica per la inversió en operacions estratègiques com l'OPA sobre el 21,4% de la seva filial australiana Cimic per part de Hochtief i l'adquisició d'un 15,1% addicional en Hochtief per part d'ACS.

A més d'aquestes inversions estratègiques, ACS va destinar 208 milions en equipament i maquinària i altres 202 milions al pagament d'arrendaments. Quant a la remuneració total als accionistes, aquesta va ascendir als 1.057 milions d'euros. D'aquesta quantia, 531 milions van correspondre al dividend flexible abonat per la multinacional als seus accionistes, 431 milions a l'adquisició d'accions pròpies i 95 milions d'euros de pagament de dividends a minoritaris, principalment de Hochtief.