Josep Santacreu Bonjoch (Guissona, 1958) manté una llarga trajectòria d’activista, de múltiples causes socials, tan destacada com l’empresarial, amb més de 25 anys com a primer executiu de l’asseguradora DKV. Serà el 32è president de la Cambra de Comerç de Barcelona –des de la seva fundació el 1886– després d’imposar-se en les eleccions d’aquest dimecres.

Metge de formació, de jove es va apuntar de voluntari a Medicus Mundi, una organització sanitària de la qual es va convertir en secretari executiu a Espanya quan tenia 30 anys. En l’actualitat, encara presideix la Fundació Integralia DKV, dedicada a la integració social, i la Fundació Plant-for-the-Planet a España, per a la sensibilització sobre el canvi climàtic.

També col·labora amb Respon.cat (responsabilitat social empresarial), Fundació Ship2B (economia social), Universo Santi (discapacitat), Dream Nepal (cura de nens amb mares a la presó), Oxfam Intermón (pobresa) i Open Arms. D’aquesta última oenagé, coneguda per la tasca de salvament de migrants al mar, en va arribar a ser vicepresident. I també és l’autor de ¡Plántate! (Plataforma, 2022), on fa una crida a tenir cura de la salut personal i de la del planeta.

Aquest activisme el va portar a llogar l’any passat un avió per transportar refugiats ucraïnesos que fugien de la guerra des de Varsòvia fins a Madrid. Una colla d’aquests refugiats van acabar a Guissona, la localitat natal de Santacreu, on hi ha des de fa anys una nombrosa comunitat ucraïnesa que treballa majoritàriament en els escorxadors de la Corporació Alimentària Guissona, més coneguda per la seva marca comercial BonÀrea. I algunes de les refugiades van acabar acollides en una casa que Santacreu té a Guissona.

El 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi, de mans del president Carles Puigdemont, per ser “un dels impulsors a Catalunya del concepte de responsabilitat social de l'empresa, sobretot des de la direcció d'organitzacions socials, sanitàries i econòmiques". En el programa Cafè d’Idees que condueix Gemma Nierga, ha afirmat aquest dijous que el seu "referent" és l’empresari i filantrop Antoni Vila Casas, que va morir fa uns dies.

La seva trajectòria professional comença com a metge i directiu de centres sanitaris del sector privat. Va passar per l’Hospital del Mar de Barcelona (1988-1992), però també pel complex hospitalari Juan Canalejo de A Coruña (1992-1996) i per la Cínica Quirón (1996-1997). Després va entrar en el grup assegurador DKV (1997-2023), del qual en va ser conseller delegat fins al març passat, a l’edat de 65 anys. En aquesta última etapa va contribuir a la salvació de l’històric Joventut de Badalona en un dels seus moments més difícils, quan aquest club de bàsquet va adoptar el nom DKV Joventut del seu sponsor.

El seu activisme també l’ha desplegat en l’associacionisme empresarial. És un dels fundadors del lobby FemCat, del qual en va ser vicepresident. Es tracta d’una associació empresarial d’orientació catalanista que ha defensat causes com el dret a decidir.

“Catalanista pragmàtic”

Un membre de la seva llista el defineix com un “catalanista pragmàtic” que sap teixir complexitats cap a sectors polítics molt diversos i, fins i tot, antagònics. Per exemple, ell mateix va relatar a La Vanguardia la seva amistat amb Alberto Núñez Feijóo, dels temps que treballava per a un grup hospitalari corunyès i l’ara líder popular dirigia el Servei Gallec de Salut. Però també té entrada en sectors independentistes si bé Santacreu rebutja "fer política" des de la Cambra i trenca, així, amb la gestió de l’anterior govern d’Eines de País.

En el seu entorn subratllen la seva capacitat per “sumar” i fer “equips transversals”. Recorden que en la seva llista hi havia empreses grans com La Farga, Ficosa o Ametller, així com dirigents gremials i autònoms, però que també compta amb el suport de representants de grans corporacions –que han sortit elegides com a independents– i dels de Foment del Treball –com Eloi Planes, de Fluidra– o de Pimec –com el seu vicepresident Emili Rousaud, de Factor Energia– que estaran en el nou ple de la Cambra.

Encara no s’ha convocat el ple en el qual es proclamarà president, que s’ha de celebrar abans del 15 de novembre en compliment de la normativa. En el seu equip donen per fet que serà president per majoria absoluta.

Un cop sigui president, haurà de prendre decisions. I una serà el tipus de relació amb la Cambra de Comerç d’Espanya que presideix José Luis Bonet. Fonts properes a aquesta entitat indiquen que la seva posició és “la de sumar i no restar” i s’alegren de la victòria de Santacreu, però recorden que la Cambra de Barcelona no podrà recuperar la vicepresidència que tenia en la corporació espanyola fins que aquesta celebri eleccions.

És pare de tres filles. Una d’aquestes, Sofia, de 17 anys, es va proclamar aquest estiu campiona europea de 10.000 metros marxa sub-20. I ho va fer superant el rècord espanyol que tenia l’olímpica María Vasco. Fa un any, ja es va proclamar campiona europea sub-18 de 5.000 metres marxa.