L'activitat empresarial de l'eurozona es desaccelera a l'abril, llastada pel deteriorament de la confiança en les perspectives de futur a dotze mesos, que es tradueix en una reducció de les noves comandes. De fet, la confiança empresarial va ser la més baixa en gairebé dos anys i mig.
Segons reflecteix la dada industrial avançat de l'índex PMI compost, l'activitat empresarial a l'abril baixa fins a 50,1 punts, des dels 50,9 de març, el que suposa la seva lectura més feble en quatre mesos i se situa tot just una dècima per sobre del llindar que implica estancament en els negocis. Les causes són la caiguda de la confiança i l'expectativa dels empresaris a l'evolució de la guerra aranzelària, així com de les promeses de més despesa a la UE.
En concret, el mes d'abril el PMI del sector serveis ha registrat un significatiu empitjorament, amb una lectura preliminar de 49,7 punts, davant els 51 del mes de març, el seu pitjor resultat en cinc mesos. Mentre que el PMI manufacturer segueix en terreny contractiu, amb una lectura de 48,7 des dels 48,6 del mes anterior, tot i així el seu millor resultat en 27 mesos, segons informa Europa Press.
D'acord amb el panorama de l'activitat total, es van registrar pocs canvis en l'ocupació i els fabricants van continuar reduint les compres, mentre que les pressions inflacionistes van disminuir, ja que els costos de les entrades i els preus de venda van augmentar a taxes més febles.
"El sector manufacturer sembla estar resistint millor de l'esperat", va destacar Cyrus de la Rubia, economista en cap d'Hamburg Commercial Bank, ja que, malgrat la introducció d'aranzels pels Estats Units a començaments d'abril, "la major part dels fabricants de la zona euro no estan massa inquiets".
En aquest sentit, l'expert considera que la caiguda dels preus de l'energia davant dels temors de recessió als Estats Units, és "una benedicció" per al sector manufacturer de la zona euro que se sumeixi a l'anunci de l'augment de la despesa en defensa.
Tanmateix, adverteix que el sector serveis "s'ha convertit en una espècie d'esgarriacries" i amb la seva contracció a l'abril ha empès al conjunt de l'economia a territori d'estancament, encara que De la Rubia confia que una despesa més important en infraestructura a Alemanya i en defensa a tot Europa "hauria de beneficiar no només el sector industrial sinó també al sector serveis, encara que amb una mica de retard".