El jutge ha decidit que els fons creditors es quedin amb Celsa, fet que suposa el final de l'imperi siderúrgic de la família Rubiralta, que hi va estar al capdavant durant més de 50 anys. En l'actualitat facturava prop de 6.000 milions d'euros, amb 120 plantes distribuïdes pel món que ocupaven a més de 9.000 empleats.
Els germans Francesc i Josep Maria Rubiralta Vilaseca van crear la Compañía Española de Laminación SA (Celsa) el 1967 quan encara no havien complert 30 anys. Els seus pares, Anselm Rubiralta Oller i Dolors Vilaseva Garriga, de Manresa, regentaven un magatzem de productes siderúrgics en aquesta localitat, en el qual van treballar els seus fills abans que aquests adquireixin la planta de transformació d'acer de Sant Andreu de la Barca que va ser l'embrió de l'actual Celsa.
En els seus orígens, Celsa va néixer amb un capital social de 10 milions de pessetes (6.000 euros, que tampoc no era una fortuna per a aquella època) i amb el vistiplau de l'administració que els va concedir els llicencies per operar al sector siderúrgic. Francesc va prendre el comandament des del primer moment. Disposava d'una sòlida formació: va estudiar als Jesuïtes de Sarriá, a l'Escola Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, a l'IESE i, fins i tot, va realitzar un programa de direcció d'empreses a Harvard Business School el 1973.
Fill d'un petit empresari –si bé amb cadira en el ple de la Cambra de Comerç de Manresa–, els seus orígens no li van impedir fer-se lloc entre l'alta societat catalana. Durant anys va ser patró de la Fundació Palau de la Música-Orfeó Català i va col·laborar amb el Gran Teatre del Liceu. Acostumava a acudir tots els anys al festival wagnerià de Bayreuth i també al de Salzburg.
Família Rubiralta
Amb l'empresa funcionant a ple rendiment, es va casar amb Isabel Rubió Badia, amb la qual va tenir quatre fills, fins ara principals accionistes de Celsa: Francesc (1977), Ignasi (1985), Carola (1986) i Anna (1989). Precisament, Francesc Rubiralta Rubió, l'hereu, és l'actual president i conseller delegat del grup.
El 2006 es va produir un cisma familiar quan els fundadors, els germans Francesc i Josep Maria, es van separar i, amb això, van escindir el grup familiar. Francesc es va quedar el negoci siderúrgic, considerat en aquells moments la joia de la corona, mentre que Josep Maria es va situar al capdavant de la divisió farmacèutica, l'actual Werfen. El temps ha donat la raó al segon. L'imperi d'acer s'ha enfonsat mentre que Werfen ha protagonitzat un creixement imparable. Francesc va morir el 2010 i el seu germà Josep Maria, el 2012.
Des de l'escissió, Celsa ha portat a terme una política expansiva dirigida per l'hereu. En l'actualitat és el tercer fabricant d'acer europeu. Francesc Rubiralta Rubió Va negociar més d'una desena de refinançaments amb la banca, de manera més que satisfactòria, fins que van entrar els fons d'inversió. Al sector expliquen que no és el mateix negociar amb els bancs que fer-ho amb els fons. I la pandèmia de 2020 va suposar un cop per a la família que no van poder superar. Els fons els van portar a judici i, al final, s'han quedat amb el grup siderúrgic. En una sentència que no és recurrible, el tribunal considera que el deute supera el valor de Celsa.