Adeu al teletreball a les grans empreses? El director executiu del gegant nord-americà Amazon, Andy Jassy, ha advertit als seus empleats que compleixin el pla de retorn a les oficines o que considerin buscar feina "en una altra part". Aquest missatge, traslladat fa uns dies a la plantilla de la multinacional, reflecteix la pressió que exerceix el negoci als seus treballadors als Estats Units perquè compleixin la política que els obliga a anar a l'oficina. Les normes són clares: almenys tres dies a la setmana s'han de presentar al seu lloc de treball. En cas de no complir-lo, Jassy ja ha comunicat que millor es busquin feina en una altra empresa.
En aquest sentit, el directiu va assenyalar durant un esdeveniment recent que, encara que els treballadors poden estar en desacord amb aquesta política, "no poden fer cas omís d'ella". De fet, va assegurar que per a aquells que no poguessin acceptar aquestes mesures, les seves perspectives de romandre a Amazon "semblen ombrívoles", segons ha avançat la CNN.
"Flexibilitat" amb el teletreball
La primera vegada que Amazon va ordenar als seus empleats tornar a l'oficina tres dies a la setmana va ser al maig. No obstant això, a finals d'aquell mes milers de treballadors van firmar una petició contra el mandat i van realitzar una vaga per demanar a l'empresa més flexibilitat amb la feina en remot.
En una reunió, Jassy va dir als treballadors: "Ja va passar el moment d'estar en desacord i comprometre's", i va agregar que "si no poden comprometre's... probablement no encaixen a Amazon perquè tornem a l'oficina almenys tres dies a la setmana", segons un enregistrament obtingut per Insider.
"Els empleats poden anar-se'n si no volen complir"
D'acord amb el mitjà, Jassy va indicar que la seva decisió que els empleats tornessin a l'oficina va ser una "crida de criteri" i que els empleats poden anar-se'n si no volen complir. "No està bé que tots els nostres companys d'equip estiguin tres dies a la setmana i que la gent es negui a fer-ho", va afirmar Jassy.
Al juliol, uns missatges filtrats vistos per Insider assenyalaven que Amazon forçaria una "renúncia voluntària" als empleats de l'empresa que no es traslladen als centres presencials on treballen els seus equips.
Cal recordar que Amazon pertany a la llarga llesta d'empreses tecnològiques que va apostar per retallades de personal després del boom de la pandèmia. Des de la tardor passada ha acomiadat uns 27.000 treballadors en les seves divisions de computació al núvol, publicitat i venda minorista, entre d'altres.
Amazon s'ha oposat de diferents maneres durant molts anys a la sindicalització dels seus treballadors, exhibint un discurs que prefereix mantenir amb ells una relació personal i no mediatitzada. L'abril de l'any passat, un magatzem de la multinacional nord-americana a Nova York va guanyar el pols a l'empresa i es va convertir en el primer a obtenir una representació sindical als Estats Units.