El Ministeri de Treball ha suspès la reunió prevista per aquest dilluns, amb sindicats i patronals, sobre la reducció de la jornada laboral per donar prioritat a les actuacions al País Valencià després de la DANA. Es tracta de l'última reunió fixada en el calendari abans de donar per tancades aquestes converses.  Al cap de gairebé un any de reunions, no es preveu que s’arribi a un acord després que, dimarts passat, el comitè executiu de la CEOE rebutgés per unanimitat l’última proposta plantejada pel ministeri de Yolanda Díaz, que incloïa un pla d’ajudes per a pimes.

Des dels sindicats –UGT i CC.OO– s’adverteix a la patronal que si no se suma a l’acord es quedarà sense les ajudes públiques que els ha ofert el Ministeri de Treball per compensar la reducció de la jornada laboral dels treballadors. En l’última proposta, es van oferir ajudes directes de fins a 6.000 euros per a les empreses de menys de cinc treballadors dels sectors del comerç, l’hostaleria, la perruqueria, la neteja i l’agricultura.

Aquesta ajuda s’afegiria a les previstes en el Pla Pime 375, que inclou bonificacions d’entre el 20% i el 100% per a empreses de menys de 10 treballadors que hagin de contractar personal a causa de la reducció de la jornada laboral.

La patronal que presideix Antonio Garamendi rebutja modificar per llei una qüestió com la reducció de la jornada laboral amb l’argument que és una matèria pròpia dels convenis col·lectius. Ho considera una ”intromissió a l’autonomia de la negociació col·lectiva”.

El ministeri de Yolanda Díaz es planteja ara tramitar aquesta reforma al Congrés dels Diputats encara que no compti amb el vistiplau de la patronal. Tampoc està clar que disposi d’una majoria parlamentària per tirar-la endavant. La tramitació podria durar uns sis mesos. Per aquest motiu, plantegen anar directament cap a la jornada laboral de 37,5 hores setmanals. Fins ara s’havia previst un període de transició de 38,5 hores pel que queda de 2024, que es rebaixaria a les 37,7 hores el 2025, però com que la normativa no entrarà en vigor abans que acabi aquest any s’eliminaria la fase de transició.

En declaracions a l’ACN, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, afirma que les patronals han actuat de manera “irresponsable”. Considera que si la CEOE es desmarca de l’acord és probable que es deixin fora les compensacions de fins a 6.000 euros per a les pimes: "Si una part demana coses però se'n va de la taula perquè les has de mantenir?”.

"Les patronals han marejat la perdiu i no amb la voluntat d'arribar a un acord sinó amb la de qui dia passa any empeny i, si mentrestant es tomba el govern, tot això que ens estalviem", ha dit. Rebutja deixar aquesta qüestió a la negociació col·lectiva, com reclama la CEOE, perquè les patronals sectorials, ja sigui la del comerç o la de la hostaleria, ho tombarien.

Per a Ros, les 37,5 hores setmanals només és un "primer pas" en el camí de la reducció del temps de treball. "El segon pas és arribar a les 35 hores i l'objectiu final és la jornada laboral ordinària de 4 dies (32 hores)”.

El secretari general de CC.OO de Catalunya, Javier Pacheco, també ha advertit a les patronals que per rebre ajuts han d’estar en l’acord. “No plantejarà que els sindicats li dissenyem quins són els ajuts a les empreses. Aleshores estem canviant el joc", ha dit en declaracions a l’ACN.

Pacheco considera que les empreses tenen prou guanys per encabir la reducció del temps de treball pels seus beneficis: "Tenen marge suficient amb ajuts o sense ajuts".

Tant UGT com CC.OO mantenen converses amb els partits polítics perquè s’aprovi la reducció de la jornada laboral durant la tramitació parlamentària.