El rum-rum sobre el cas de Credit Suisse continua envaint les primeres planes dels mitjans i continua sent un dels temes tendència entre les personalitats del sector bancari. Aquest divendres, Alejandra Kindelán, presidenta de l'AEB, ha parlat sobre l'enfonsament de l'entitat bancària helvètica i de la possibilitat que pugui passar una cosa similar entre els bancs espanyols. Per a la màxima mandatària de la patronal de la banca espanyola no és possible que hi hagi un Credit Suisse entre les entitats del país ibèric perquè estan més ben gestionades, tenen un model de negoci "més segur", uns balanços més forts i una supervisió més estricta.
Aquestes paraules estan alineades amb les que la mateixa presidenta de la patronal va expressar el passat 16 de març, quan va explicar que la banca espanyola "està forta, sanejada i molt ben regulada", rebutjant la possibilitat que hi pogués haver un efecte contagi per la crisi del banc suís.
Kindelán ha estat taxatiu i ha ofert fins a quatre motius pels quals veu impossible que hi hagi un cas com el de Credit Suisse a la banca espanyola. Malgrat que la caiguda de la companyia suïssa ha sacsejat a totes les firmes del sector, la realitat és que el bancari és una de les indústries més puixants dels últims dos anys, almenys al territori espanyol. Malgrat que l'enfonsament, i la posterior compra de Credit Suisse per part d'UBS, ha omplert de dubtes als inversors de la banca, Kindelán ha ressaltat la posició financera dels bancs d'Espanya, dels que pensa que tenen una estructura més sòlida.
Credit Suisse portava diversos anys negatius
La realitat és que l'enfonsament de la companyia amb seu a Zuric es deu a la conjugació de males pràctiques i d'inversions que no han portat a bon port. Credit Suisse, malgrat ser una de les firmes de més renom en el panorama bancari internacional, s'ha vist embolicada en diversos problemes que han posat en dubte la seva credibilitat i la seva transparència. A més d'això, la firma ha encadenat diversos anys de pèrdues que han acabat per portar la companyia a perdre el suport dels seus accionistes majoritaris, motiu pel qual la crisi de la companyia va esclatar. Malgrat això, els últims mesos evidenciaven que alguna cosa no estava funcionant al banc suís, ja que ells mateixos van reconèixer tenir una "debilitat material" en els seus comptes, la qual precedeix d'un ús incorrecte de la informació financera.
La presidenta de l'AEB ha descartat que pugui donar-se un cas similar al de Credit Suisse a Espanya, i ha valorat la posició financera de la banca del país ibèric i la seguretat que tenen.
Kindelán creu que la banca s'anirà adaptant a la situació dels tipus d'interès
D'altra banda, la màxima mandatària de la patronal de la banca espanyola ha defensat al sector de les crítiques rebudes aquests últims mesos pels beneficis rècord collits per diverses entitats del sector, a més de per la tardança a remunerar els dipòsits dels seus clients després de la pujada de tipus.
Quant a la remuneració, Alejandra Kindelán s'ha mostrat segura que les entitats s'aniran adaptant "més endavant" a aquest nou entorn de tipus a l'alça. Es pot destacar que l'enduriment monetari ha estat un dels filons per al negoci bancari. Aquestes entitats continuen bregant amb aquesta situació en un marc en el qual hi ha una morositat ínfima i en el qual la demanda bancària continua sent elevada, malgrat que aquesta ha anat cedint a poc a poc. De moment, i comptant amb l'última variació monetària, els tipus d'interès de l'eurozona es mantenen sobre el 3,5%, sent aquest el nivell més elevat des d'octubre de 2008.
A més de referir-se a la situació monetària, la presidenta de l'AEB ha recordat que el sector ve d'una etapa d'"excés de liquiditat, que continua sent allà." Això es tradueix que la banca espanyola té prou capital per funcionar i, de moment, no necessiten pagar els seus clients per l'estalvi per captar fons, encara que acabaran fent-ho quan la competència els obligui.
Kindelán critica la "improvisació" a l'hora de donar entrada a l'impost extraordinari
Preguntada per l'impost extraordinari, Kindelán ha defensat que els bancs espanyols obtinguin beneficis elevats, ja que aquests guanys poden continuar donant crèdits i finançant l'economia, com van fer en l'època de pandèmia. Respecte al tribut a la banca, la presidenta de l'AEB ha criticat la "improvisació" que ha aconseguit, "sense consulta pública", una cosa que provoca la "mala qualitat normativa". Es pot destacar que, en els últims mesos, diversos líders de la banca, com Josep Oliu (Banc Sabadell) o María Dolores Dancausa (Bankinter), han criticat a l'impost, ratllant-lo d'arbitrari i d'il·lògic.