L'Associació Espanyola de Banca (AEB) té previst recórrer el nou disseny de l'impost especial al sector, que l'any passat es va redissenyar per convertir-lo en progressiu, segons ha afirmat la presidenta de la patronal, Alejandra Kindelán.
"No podem recórrer la llei, però sí actes derivats de la llei, com el model de liquidació", ha indicat Kindelán durant la seva intervenció en una roda de premsa celebrada aquest dijous amb motiu de l'assemblea general de la patronal, que va tenir lloc aquesta setmana.
Kindelán ha criticat que en els tres anys que ha estat vigent el gravamen extraordinari, el sector ha hagut d'abonar més de 2.000 milions d'euros, la qual cosa retreu capacitat de concedir préstecs a l'economia.
El nou disseny de l'impost té un tipus progressiu sobre els marges d'interessos i comissions de cada entitat, que serà de l'1% fins als 750 milions, del 3,5% fins als 1.500 milions, del 4,8% fins als 3.000 milions, del 6% fins als 5.000 milions i del 7% des de 5.000 milions endavant.
Ja el 2023, tant AEB com CECA van recórrer davant de l'Audiència Nacional l'ordre ministerial que va publicar el Ministeri d'Hisenda en el qual es faciliten els models de declaració i pagament anticipat de l'impost. Això és així perquè la impugnació de la liquidació del pagament de l'impost corre a compte de cada entitat.
No és el moment d'endurir els requeriments de capital als bancs
D'altra banda, la presidenta de l'AEB ha dit aquest dijous que no és el moment d'endurir els requeriments de capital als bancs, sinó centrar-se en la solidesa del sistema perquè les entitats puguin ajudar l'economia real. Kindelán ha assenyalat que en solvència i capital els bancs són en unes ràtios molt alts, amb la qual cosa la banca està preparada per fer front a situacions inesperades.
Ha explicat que la guerra aranzelària no afecta directament als bancs, però sí a clients d'ells i volen ser a prop. Segons la seva opinió, s'està vivint un xoc sense precedents, amb conseqüències econòmiques i financeres, i encara "no sabem quin serà el punt d'arribada", però en qualsevol cas, "anem a un món nou, diferent i més fragmentat", i hi haurà "incertesa durant almenys un temps".
No obstant això, ha mostrat la seva confiança en què en aquesta guerra comercial "la línia de negociació triomfarà sobre la confrontació". Ha afirmat que la banca és allà, des d'una posició de fortalesa i solidesa, per pal·liar els efectes immediats de la guerra aranzelària en les empreses, com en la gestió de les línies ICO que s'han aprovat i finançant empreses per al seu desenvolupament al món nou que s'obre.
Bizum, una base per a l'euro digital
Kindelán ha defensat que el sistema de la banca espanyola per a transferències instantànies de diners per telèfon mòbil Bizum sigui la base per construir alguns casos d'ús que vol fer el Banc Central Europeu (BCE) amb l'euro digital, com el pagament entre persones. La presidenta de l'AEB creu que cal utilitzar el que hi ha i que funciona bé, fa confiança i compta amb totes les garanties, de manera que Bizum sigui base per crear i afegir funcionalitats noves que estan en el pla de l'euro digital.
Quant a l'increment de les inversions en defensa, ha manifestat que la banca serà responsable amb el finançament en defensa. Respecte a la simplificació normativa en què s'està treballant en l'àmbit comunitari, ha manifestat que els bancs de l'AEB el que volen és més previsibilitat sobre on se situarà el nivell de capital que se'ls exigeixi als bancs cada any, que es pugui moure "una dècima a dalt o a baix, però no amb una folgança tan gran" com ara entre la previsió a començaments d'any i el requisit final de l'exercici.
Quant a si la banca en aquest context d'incertesa serà capaç de pagar els dividends als quals s'ha compromès, ha dit que no ha d'afectar perquè els bancs parteixen de ràtios de solvència i capital elevades.
Així mateix, a diverses preguntes sobre competència en el sector bancari espanyol, Kindelán ha respost que no anava a pronunciar-se sobre l'opa del BBVA sobre el Sabadell ni sobre qualsevol cosa que "se li sembli".