Aena, que ha celebrat aquest dimecres a Madrid la seva junta general d'accionistes, ha fet un repàs de l'activitat dels aeroports espanyols el 2024, un any rècord en el qual Espanya encapçalo el tràfic europeu per davant de països com el Regne Unit o França. "No és exagerat afirmar que Espanya compta ara amb el sector aeroportuari més competitiu d'Europa", assegurava el seu president i conseller delegat, Maurici Lucena.
Per a aquest 2025, la companyia encara està analitzant com pot impactar la guerra d'aranzels de Trump en el turisme, en les operacions de les aerolínies i en general, en el seu negoci. Encara que Lucena té clar que seguiran creixent i preveu fer-ho, de fet, en un 3,4% aquest exercici, fins a arribar els 320 milions de passatgers a Espanya.
Sobre això, Lucena s'ha referit a Ryanair, l'aerolínia líder per tràfic de passatgers a Espanya i a Europa, i amb qui ha viscut uns mesos d'alta tensió. Si bé, la low cost, va amenaçar de deixar de volar a Jerez (Cadis) i Valladolid. Així com reduir el tràfic a Vigo, Santiago, Saragossa, Astúries i Santander. En total, la companyia irlandesa va avisar que eliminaria 12 rutes i 800.000 seients de la seva programació de l'estiu d'aquest 2025 si Aena no baixava les taxes que cobra a les companyies aèries per operar als seus aeroports, les quals considera que són "excessives".
Temps després, va complir la seva amenaça i va retirar de la seva oferta aquests 800.000 seients. Malgrat això, Ryanair operarà aquest any 2025 a Espanya molts més vols i seients que el 2024, assegurava el president i conseller delegat d'Aena, que tractava de desemmascarar la low cost, qui s'ha dedicat en els últims mesos a atacar a Aena, al govern espanyol i en general, a qualsevol administració o institució que no fa el que demana a qualsevol país d'Europa.
"Ryanair operarà 1,5 milions de seients aquest any, més que en 2024, i això malgrat anunciar que traurà 800.000 seients", afirmava. L'executiu de l'Ibex-35 explicava que l'aerolínia ressituarà els seus avions en altres aeroports d'Aena de més mida, en els hubs. "Els treu dels regionals, però els mou als grans aeroports turístics on les tarifes són més altes. Per tant, la pregunta és, què amaga aquest aparent enigma? En un context de demanda rampant i certa restricció pel costat de l'oferta, l'eliminació de rutes en regionals no obeeix a les tarifes, que és de 2 euros per passatgers addicionals. Obeeix a una política de l'aerolínia que col·loca els seus avions on obté més rendibilitat econòmica, amb preus més alts, això està inventat i ha passat tota la vida".
El d'Aena, que apunta a una estratègia de Ryanair per poder traslladar la seva oferta a aeroports majors, on el preu dels bitllets és més alt, indicava també que la campanya de comunicació que l'aerolínia ha fet contra ells i contra membres del govern d'Espanya "no és uncia". Doncs també ho ha fet amb els governs de Dinamarca o França per millorar els seus resultats.
"Quan Ryanair accepti i s'assereni, i vegi que les regles són iguals per a tothom, el rebrem amb els braços oberts". Quant als aeroports regionals que han patit la pèrdua dels vols de Ryanair, el president i CEO d'Aena assegurava que el seu equip està "molt actiu" per a promoció del turisme aeri i creu que en els mesos vinents hi haurà més activitat.