El Marroc, Polònia i Portugal s'han convertit en tres mercats claus per al nostre país. Atès el tràfic de passatgers registrat el 2022 i durant els primers tres mesos de 2023 amb destinació o origen a aquests països, les aerolínies han disparat l'oferta de vols per a la temporada d'estiu, que acaba a l'octubre. I no només respecte a l'any passat, també en comparació amb 2019, l'últim any abans del Covid i un exercici rècord per al turisme a Espanya. En concret, l'oferta de vols al Marroc creix un 60%, gairebé un 50% a Polònia i un 30% a Portugal.

Dels 53,6 milions de passatgers que van passar pels aeroports espanyols durant gener, febrer i març, gairebé 1,5 milions tenien origen o destinació Portugal segons dades d'Aena recollits per ON ECONOMIA. El país veí es col·loca així setè en el rànquing en incrementar en un 86% les xifres de l'any passat. Però més encara van créixer els viatgers que volaven des de o cap al Marroc, un 134% (més del doble) fins a superar els 736.000 passatgers. Aquest mercat s'alça ara en dotzena posició i Polònia tanca el top 15 de països amb més passatgers en vorejar ja els 600.000 en només tres mesos, un 48% més que el 2022.

Segons dades de l'Institut Nacional del Turisme (Turespaña) en la temporada d'estiu 2023, Espanya es mantindrà com la primera destinació internacional dels portuguesos, molt per davant de les altres destinacions de viatge competidors per a la temporada d'estiu com França, Itàlia, Regne Unit, Grècia o Turquia. Les dades de recerques i reserves en aquest moment, permeten preveure ja volums de venda de viatges superiors als de 2022 si continuen com fins ara.

Espanya ha estat de manera tradicional la destinació internacional preferida pels portuguesos, només superada pel seu propi país. La proximitat cultural i fins i tot les similituds lingüístiques són darrere d'aquesta elecció. El nostre país és, a més, una destinació molt coneguda pels turistes portuguesos, amb una fidelitat molt alta. L'any previ a la pandèmia, el 64% dels portuguesos havien visitat Espanya en els tres anys anteriors.

Per al nostre país, a més, s'està convertint en un mercat clau, ja que la despesa que fan els turistes està en augment. Segons dades d'Egatur (INE), la despesa dels portuguesos a Espanya va créixer un 165% el 2022 respecte del 2021, passant de 479 milions a 1.271 milions d'euros. És el valor més important registrat, superant en un 32,8% fins i tot la despesa de 2019 (el millor any de la sèrie històrica).

Amb tot, el nombre de vols programats des del país veí per a Espanya el mes d'abril ja supera els que hi havia en el mateix període de 2019, malgrat que Espanya és una destinació accessible per a ells per via terrestre i de fet, el 75% dels portuguesos accedeixen per carretera.

Quant a Polònia, també des de Turespaña apunten que les recerques de vols des d'aquest país a Espanya per viatjar aquest estiu al motor de cerca de Skyscanner han estat en els primers mesos de l'any per sobre de les que es realitzaven el 2019. De fet, Espanya ocupa la primera posició de reserves de vols al país amb una quota del 9%, seguida d'Itàlia i França.

Espanya, la primera destinació dels espanyols

Al mercat domèstic l'oferta de vols per a la temporada d'estiu també creix un 11% en comparació amb 2019, és a dir, s'estan venent més places per volar dins d'Espanya dau el fort repunt que estan tenint els viatges nacionals des de la pandèmia. Només en el primer trimestre es van registrar 19,3 milions de passatgers, per la qual cosa es constata que Espanya continua sent la primera destinació dels espanyols.

Aena també posa en relleu que la programació de vols és un 10% superior per als mercats italià i francès respecte a l'estiu prepandèmia. Itàlia va ser el nostre quart millor mercat a tancament de març amb 3,3 milions de passatgers, gairebé un 60% més que l'any passat. I França el cinquè amb 2,7 milions de viatgers, el que suposa un creixement del 35% respecte al primer trimestre de 2022.

La programació per al Regne Unit i Alemanya (el nostre segon i tercer mercat per passatgers, ja que el primer és Espanya) encara no ha recuperat el nivell de 2019, se situa un 4% per sota. El tràfic amb origen o destinació Regne Unit va tancar el primer trimestre de l'any amb gairebé 7 milions de viatgers i d'Alemanya, 4,3 milions. Un 55% i 33% més que en el mateix període de l'any anterior.