L'aeroport de Barcelona-El Prat ha viscut el millor estiu de la seva història, amb rècord de passatgers i l'eclosió de les rutes internacionals, que arriben ja a 53, amb una presència creixent de les que connecten amb el continent asiàtic.

En ple debat sobre si aquesta infraestructura ha d'ampliar-se i com fer-ho, l'aeroport ha demostrat la seva tirada per atreure viatgers i molt probablement completarà el millor any de la seva història en nombre de passatgers.

Al juliol, el nombre de passatgers va arribar als 5,37 milions, un 9 % més que un any abans i rècord de la infraestructura, i a l'agost va assolir una altra marca, amb 5,41 milions, un 8,9 % i només uns milers menys que els registrats el 2019, abans de la pandèmia.

Des de començament d'any, l'aeroport de Barcelona ja suma 36,88 milions de viatgers, un 11,7 % més i nova marca, i tot apunta que batrà el rècord anual en acabar el 2024, fixat fins ara en els 52,6 milions de 2019.

El gestor aeroportuari Aena ha assegurat que aquest volum "històric" de passatgers ha transcorregut per l'aeroport "sense disrupcions operatives rellevants".

Impuls de les rutes intercontinentals

Més enllà del volum de passatgers i el consegüent increment d'operacions, l'aeroport ha trencat també aquest estiu un altre sostre: ha aconseguit la xifra més alta de rutes intercontinentals de la seva història, un total de 53.

Aquestes són set més que les que estaven actives el 2023, que va tancar ja amb una menys respecte a just abans de la irrupció de la pandèmia de la covid.

Encara que els continents americà i africà concentren la major part d'aquestes rutes, 19 el primer i 16 el segon, l'aeròdrom català ha fet un salt d'envergadura en les connexions amb Àsia, que arriben ja a set, mentre que l'Orient Mitjà proporciona les altres 9.

Per oferta de seients per a la temporada d'estiu, que Aena estén del 31 de març al 26 d'octubre, el mercat d'Àsia-Pacífic va ser el que més va créixer, amb més de 530 milions de places, un 40,1 % més, seguit del d'Amèrica del Nord, que va pujar un 35,6 % (més de 2.100 milions).

Malgrat la puixança d'aquests dos mercats, els països amb més places van ser Itàlia i el Regne Unit i les principals destinacions van continuar sent Londres, París, Palma de Mallorca, Madrid i Roma.

L'oferta total de places ofertes aquesta temporada es va elevar a 42,2 milions, un 11 % més que l'any passat, amb un increment dels vols domèstics d'un 4,8 %, i dels internacionals, d'un 13,2 %, tres vegades més.