Encara que estava donant una treva, la pandèmia segueix entre nosaltres, i el repunt de casos a la Xina de coronavirus l'ha deixat bastant clar. El país asiàtic ha obert les seves fronteres després de gairebé tres anys i l'alarma s'ha estès per tots els racons del planeta. Ningú no vol tornar a passar per la qual cosa es va viure el 2020, de manera que cada país està imposant les seves pròpies normes. Espanya no ha estat una excepció i ha decidit aquest mateix divendres que exigirà una prova Covid negativa o la pauta completa de vacunació a cada viatger procedent de la Xina.

Així ho ha destacat la ministra de sanitat, Carolina Darias, aquest matí en roda de premsa encara que no ha detallat en quina data entraran en vigor les mesures. Per la seva part, la ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha assegurat en una entrevista que Espanya adoptarà "les mesures que siguin precises" per realitzar els controls requerits per les autoritats sanitàries davant de l'increment de casos de coronavirus a la Xina.

També ha assegurat que la xarxa d'aeroports espanyols "està preparada", ja que té "l'experiència i el coneixement" dels últims dos anys de pandèmia i fins i tot ha recordat que així ha estat reconegut en l'àmbit internacional. "Aquest Govern actuarà i prendrà totes les precaucions necessàries", afegia.

La ministra ha explicat que el Govern espanyol està fent un seguiment constant de com evoluciona la situació a la Xina, si bé, la Unió Europea ha demanat coordinació i ha recomanat tenir la pauta de vacunació completa per viatjar. Per aquesta raó, Espanya s'ha afegit a països com Itàlia, els Estats Units, Corea del Sud o el Japó, que ja han imposat restriccions pel seu compte i també exigiran una prova negativa als viatgers xinesos que estimin entrar al seu territori.

Espanya, concretament, exigirà el passaport de vacunació Covid o una prova negativa de coronavirus als passatgers que arribin des de la Xina. L'objectiu del Govern és evitar un efecte cascat de contagis, com va succeir el 2020. Els contagis s'han disparat al país asiàtic després que el país decidís abandonar les estrictes polítiques de 'covid zero' que ha mantingut aquests últims anys, entre elles, s'ha suspès la quarantena per als viatgers que arribin al país.

Raquel Sánchez ha aprofitat per demanar "col·laboració" a les comunitats autònomes i ha anunciat que el Ministeri de Sanitat convocarà "en les pròximes hores" una reunió amb els consellers de sanitat autonòmics per establir els protocols de seguiment i actuació i que aquestes mesures tinguin "un abast més gran".

També s'ha pronunciat sobre la petició que han fet les aerolínies i la resta del sector turístic de manera insistent durant els últims mesos per retirar les mascaretes en avions, trens o transports públics. En aquest sentit, la ministra ha recordat que el Covid "continua sent entre nosaltres", encara que ja amb menor incidència i per això cal actuar "amb la màxima prudència i cautela".

Sobre això, la ministra s'ha mostrat convençuda que el millor criteri és el dels experts i les autoritats sanitàries, per la qual cosa s'han de seguir les seves recomanacions. "Entenc que pot resultar molest, però també hem de ser conscients que el Covid no ha desaparegut".

La Xina obre fronteres amb els contagis disparats

La Xina ha obert les seves fronteres en un moment en què el país travessa una de les seves pitjors ones de contagi. Dels primers vols que han arribat a Europa, dos els van fer ahir a Itàlia i fins al i tot 50% dels seus passatgers ha donat positiu per covid-19, segons Bloomberg. Això ha fet que Itàlia hagi estat dels primers països del Vell Continent en posar restriccions.

Ara ho farà Espanya, que a més es troba en una data clau per als viatges per via aèria per Nadal. La xarxa d'aeroports d'Aena, de fet, preveu operar un total de 17.513 vols entre aquest divendres i el dilluns 2 de gener, una xifra superior a les 17.301 operacions assolides el 2019, segons dades recollides per Europa Press. El divendres 30 de desembre serà el dia amb més nombre d'operacions programades, amb un total de 4.691 vols previstos, seguit de dilluns 2 de gener, en el qual es preveuen 4.532 operacions.

Respecte als principals dies d'aquestes festes, el 31 de desembre hi haurà 4.107 vols, mentre que l'1 de gener hi haurà 4.183 vols. En període prepandèmia, el dia amb més vols va ser el 2 de gener de 2019, amb 4.822 moviments, mentre que el 31 de desembre va ser el dia que menys connexions hi va haver, 3.695. Altres dies assenyalats de començaments d'any com el 5 de gener, previ a la festivitat dels Reis Mags, estan programats 4.484 vols i el dia 6 de gener seran 1.050 operacions a tot el territori nacional.