Com cada últim dimecres de mes, aquest 29 de gener toca consell d'administració de Telefónica, que serà el primer amb Mac Murtra de president després de substituir José María Álvarez-Pallete. Sobre la taula s'acumulen els expedients, començant per la renovació d'aquest consell i la convocatòria de la junta general d'accionistes que ha de ratificar aquests canvis.

Junta d'accionistes. Haurà de ratificar Murtra en la presidència, així com els canvis en el consell d'administració. Encara no s'ha anunciat la data de la junta. Murtra va ser elegit dissabte passat per cooptació president de Telefónica, en substitució d'Álvarez Pallete, després de ser ratificat per al càrrec per més del 85% del consell d'administració, segons van pecisar a EFE fonts de la companyia. Segons els estatuts, perquè un conseller pugui ser designat president de Telefónica haurà d'haver format part durant tres anys del consell d'administració o, en cas contrari, ser elegit amb el vot favorable almenys del 85% dels membres del consell, com ha estat el cas. Ara la junta d'accionistes haurà de ratificar l'elecció.

Renovació del consell. Estan pendents de més canvis, entre ells de l'entrada del grup saudita STC, que ja ha anunciat la seva intenció de demanar un membre en el consell després d'assolir una participació del 9,97%.

Francisco José Riberas. Aquest any expira el mandat del president de Gestamp, Francisco José Riberas, sobre la continuïtat del qual haurà de decidir el consell d'administració de Telefónica i, després, la junta d'accionistes, en cas que els primers optin per la seva renovació. El mandat de Ribera expirava juntament amb de Pallete, que es va mantenir en la presidència de Telefónica durant 9 anys. A més, en el consell d'administració de Telefónica hi ha un conseller menys (ara són 14) després de la mort sobtada de Javier Echenique, vicepresident de la teleco.

Presentació de resultats. Està previst que sigui el 27 de febrer, segons consta a l'agenda de l'inversor. Telefónica va registrar un benefici de 989 milions d'euros en els primers nou mesos de l'any, un 21,7% menys que en el mateix període de 2023, quan va guanyar 1.262 milions, llastada per la depreciació de la filial del Perú i el canvi de divises, sobretot, del real brasiler. Els de 2024 encara no s'han fet públics.

Mobile. Després dels resultats, Telefónica té pendent una cita amb el congrés tecnològic Moblile World Congress (MWC) de Barcelona, que se celebrarà del 3 al 6 de març, en el qual l'operador participarà amb un pavelló, sense que de moment hagi transcendit la seva agenda. Es dona la circumstància que Pallete era el president de la GSMA, la patronal de la indústria mundial de telecomunicacions, i tenia prevista la seva intervenció durant el primer dia del congrés. De moment, Pallete ja ha caigut del cartell del primer dia, quan participava en una trobada amb els principals líders del sector de les telecos. L'expresident de també tenia fixada una intervenció la setmana passada al fòrum mundial de Davos, que va cancel·lar.

Rendibilitat. Murtra haurà d'afrontar el nou pla estratègic GPS (Creixement, Rendibilitat i Responsabilitat), presentat fa poc més d'un any, amb un horitzó 2023-2026, en el que es van fixar com a objectius un creixement anual aproximat d'ingressos de l'1%, un 2% l'ebitda i un 5% de la caixa operativa. A més, el compromís va passar per abonar com a mínim 0,30 euros per acció a l'accionista.