El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) del govern d'Espanya té previst reunir-se amb Freixenet després d'anunciar un expedient de regulació temporal d'ocupació per a 615 empleats per l'extrema sequera que afecta el sector a Catalunya. Així ho ha anunciat Fernando Miranda, secretari general d'Agricultura durant la presentació de l'informe Econòmic de 2023 de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).
"La producció de cava està situada a Catalunya en una zona on més afectada és per la sequera. Des de fa mesos el sector del cava ve advertint de la reducció de la producció, per això s'estan analitzant mesurades", ha assenyalat Fernando Miranda. En aquest sentit, el secretari general ha assenyalat que des del ministeri es reuniran pròximament per tractar la situació concreta de la companyia vitivinícola catalana.
"Tenim prevista una reunió amb ells per veure quan poden recuperar la normalitat com més aviat millor. Creiem que és una qüestió conjuntural, temporal i que la vocació és seguir amb un producte que té moltíssima demanda. Confiem que quan recuperen la capacitat productiva, tornaran a la normalitat", ha destacat Miranda.
El grup va explicar que l'ERTO per força major és una mesura excepcional que s'emmarca en l'actual context de crisi provocada per la falta de raïm derivat de la forta sequera que ve afectant al sector des de 2021, amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès. "La mesura, implementada com un exercici de responsabilitat, té per objecte garantir l'operativitat del negoci i preservar l'ocupabilitat per poder fer front a causes externes i de força major provocades per la greu sequera", va destacar Freixenet.
Així mateix, Miranda ha assegurat que el Consell Regulador del Cava està treballant en mesures per augmentar la capacitat de proveïment de raïm per poder elaborar més cava. Una cosa que podria implicar donar cabuda a un altre tipus de vinyes que no estan qualificades per al cava, però són similars.
"El Consell Regulador del cava està veient de quina manera incorporar les vinyes que no estiguin qualificades per al cava, però són semblants, per incrementar la seva capacitat productiva davant de l'escenari de sequera. Es pot incrementar el potencial productiu de la Denominació d'Origen Cava", ha destacat Miranda. En qualsevol cas, ha remarcat que no és una decisió que correspongui al mateix ministeri, sinó que seran "proactius" amb ells per facilitar-los solucions.
D'altra banda, ha explicat que també estan treballant en la possibilitat d'utilitzar aigua reutilitzada al sector de l'agricultura com a mesura per pal·liar els efectes de la sequera. "El ministeri dona suport que s'utilitzi l'aigua reutilitzada per a la indústria en un escenari d'escassetat d'aigua en el qual som, però són les autoritats sanitàries les que hauran de determinar el seu ús", ha assenyalat el secretari general.