La plataforma Swimmy lloga piscines de particulars per hores. La iniciativa irromp després de passar per França, amb un gran èxit, i enguany arriba a la seva consolidació arreu de l'Estat espanyol. La plataforma, una mena d'Airbnb, et permet registrar un servei a partir del nombre de persones, l'opció de fer barbacoes o un altre servei, conèixer quin és el mètode de neteja de la piscina o els extres que pot oferir l'espai exterior.
La mitjana de preu són 6 euros per persona cada hora de lloguer. La idea s'ha convertit en un sobresou per a moltes persones que disposen d'una piscina amb pics que poden arribar als 12.000 euros de facturació en una sola temporada.
Més de 8.000 piscines ofertes
Estefanía Leiva, directora de comunicació de Swimmy, destaca: "L'èxit es deu a la facilitat amb què presentem el servei. Per donar-se d'alta tan sols comporta tres minuts i ja es pot accedir a tot el catàleg de piscines on hi ha més de 8.000 a la plataforma, entre França i Espanya. Si ets usuari també, tan sols has d'afegir els extres que s'ofereixen i els horaris en els quals vols donar el servei". El més important per 'enamorar' el client és la imatge que l'usuari pot veure amb les fotografies des de la plataforma.
Com funciona?
A més, la gestió és directa i sense intermediaris. "Comencen a interactuar entre ells, propietari i usuari. El propietari pot estar a casa seva en el moment del lloguer, però normalment la privacitat es busca molt i mentre està llogada no es fa ús de la instal·lació", subratlla Leiva. Així doncs, la casa mai està llogada o afegida i el client només entraria si no hi ha algun dels serveis exteriors. Actualment, la majoria de piscines ja han resolt aquest problema per no permetre l'entrada.
"Em pago una part de la hipoteca"
Els volums de facturació arriben als 11.000 i 12.000 euros, depèn de les reserves. Lluís Villarejo, propietari d'una piscina a Barcelona, ha explicat el seu cas a través de SER Catalunya: "Veig molt factible, no arribem a aquesta xifra, però es mou molt volum. Per nosaltres, és la tercera temporada que lloguem la piscina i per ella ja han passat més de 1.000 persones". Per a molts, això és un sou extra.
Villarejo explica com opera: "Comencem la temporada d'estiu el mes de juny i s'acostuma a allargar fins al mes de setembre. Hi ha setmanes que tenim reserves tots els dies. Nosaltres tenim una hipoteca i ens ajuda a pagar quotes". Pel que fa al tracte personal, també destaca que no hi ha problemes: "No sé si hem tingut molta sort, però zero problemes amb la gent que ha vingut. Tan sols volen passar una bona estona amb els amics, gaudir del temps o celebrar un aniversari". De fet, el que sí que garanteix la plataforma és una assegurança que dona molta confiança a les dues parts.
La gran pregunta per aquesta temporada és si la sequera pot condicionar el negoci. Swimmy assegura que, de moment, no han detectat una disminució de les transaccions per la sequera, però la majoria d'usuaris ho tenen ple tot l'any. Tampoc els consta cap restricció comunicada per aquest aspecte. Aquesta filosofia ja va néixer als Estats Units l'any 2021, posterior a la pandèmia, amb la plataforma Swimply i també està present al Canadà i Austràlia.
Problemes als Estats Units
El recorregut que ha seguit en aquests països, amb més experiència s'ha torçat, en part. Un article recent del The Washington Post explica que aquest servei ha provocat repetides queixes de veïns que apunten als “mals usos” que habitualment s'usen per a festes i interrompen la pau als veïnats.
Citen exemples. Veïns de la ciutat americana de Maryland, als afores de Washington DC, plantegen la possibilitat de restringir l'ingrés dels llogaters: "Comparteixo la meva experiència personal, amb l'esperança que s'entengui com és la vida diària que tenim la mala sort de tenir veïns amb piscines que les lloguen", va escriure una veïna d'aquell comtat en una carta adreçada a les autoritats locals. “No tinc res en contra d'aquestes persones prou afortunades per poder pagar 60 dòlars i més per hora per fer servir una piscina privada, però aquesta activitat afecta el nostre veïnat. És una enorme molèstia”.