La tempesta de vendes a les bosses|borses ha arrasat aquesta setmana coincidint amb les últimes presentacions de resultats en les companyies que formen el selectiu índex Ibex 35. El mercat és ara inquiet per les esperades baixades de tipus d'interès el setembre per part de la Reserva Federal nord-americana (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE). La clau ara està que les dades vagin confirmant un aterratge suau, però no una desacceleració excessiva de l'economia americana que faci pensar que la Fed arriba tard i no podrà evitar un aterratge brusc.
L'envit que està vivint el mercat passarà i seran els resultats empresarials els que donin aliment|suport als preus i els que posaran fi al sot|sotragada actual. En el primer semestre de l'any, les empreses de l'Ibex 35 han guanyat de mitjana un 13% més que en igual període de l'any passat, una dada molt positiva amb només dos valors en pèrdues: Enagas i Cellnex. A més, més d'una desena de valors han tingut increments del benefici superiors al 25%. Encara que les bosses|borses sempre cotitzen a futur, el present sòlid és un bon punt de partida a l'hora de decidir una inversió. També els analistes tenen en compte les explicacions que les cotitzades ofereixen sobre les seves previsions de guanys per al conjunt de l'any i podran assolir els objectius marcats.
Amb els beneficis sobre la taula i les expectatives, els analistes reformulen les seves recomanacions i previsions de preus objectius per al valor. Una guia d'inversió que sempre s'ha de prendre amb certa cautela davant de l'arribada de situacions imprevistes, tant positives com negatives. Aquests són els valors que més han vist créixer els seus guanys en el primer semestre de l'any i les recomanacions que arran d'aquestes dades formulen els analistes:
AENA
L'empresa aeroportuària ha augmentat un 33% els seus guanys fins als 806 milions d'euros. Actualment cotitza en els 171 euros per acció i l'any acumula una pujada del 3,9%. Javier Molina, analista de eToro, considera que el mercat no ha reaccionat amb més pujades en el valor pel deute financer net de la companyia que se situa en 6.453 milions d'euros que penalitza les seves accions. Per a aquest expert, la caiguda actual, entrant en sobreventa, pot ser una oportunitat per a inversors de més llarg termini. Els analistes d'Alantra Equities manté la seva recomanació de compra amb un preu objectiu reduït de 232,80 a 232,73 euros, mentre Barclays manté la seva recomanació d'igual pes i redueix el preu objectiu de 190 a 185 euros. Finalment, Jefferies manté la seva recomanació de mantenir i redueix el preu objectiu de 196 a 195 euros.
Banc Sabadell
En el cas del Sabadell, l'increment del benefici ha estat del 40% amb una xifra de 791 milions d'euros. L'entitat, en plena Opa per part del BBVA ha tingut un extraordinari comportament en bossa|borsa amb pujada del 65% i un preu d'1,8 euros per títol. Carola Saldias Castillo, analista d'institucions financeres de Scope Ratings destaca la rendibilitat que ha sorprès sistemàticament a l'alça sobretot per un augment constant dels marges a causa del gran component de préstecs a Pimes a tipus variable del banc, així com per uns preus dels dipòsits més ferms del previst inicialment. Els analistes del banc britànic HSBC mantenen la seva recomanació de compra amb un preu objectiu augmentat de 2,05 a 2,30 euros, en tant que els de Cheuvreux mantenen la seva recomanació de mantenir amb un preu objectiu elevat de 2 a 2,18 euros. CaixaBank BPI ha elevat el seu preu fins a 2,20 euros des de 2,05, encara que es manté netural, i per a Norbolsa podria assolir els 2,30 euros per acció i recomana mantenir el valor en cartera.
BBVA
El BBVA ha aconseguit pujar l'any un 12%, amb un increment del benefici del 28,7% fins als 4.994 milions d'euros, superant els objectius previstos pel mateix|propi banc. La seva cotització es mou ara en els 9,20 euros, encara que des de Renda 4 li donen un recorregut fins als 10,62%. Aquests analistes veuen com a negatiu el cost de risc a Mèxic que torna a augmentar i se situa per sobre de les estimacions. Des de la firma AlphaValue/Baader Europe recomanen comprar amb un preu objectiu elevat 13,60 euros, en tant que Barclays és partidari de mantenir i dona recorregut a l'acció fins als 11,80 euros, mentre HSBC el veu en 10,90 euros per títol. Sens dubte Citigroup és molt més optimista i espera que l'acció assoleixi els 13,50 euros
Caixabank
També ha estat un dels valors de millor comportament de l'Ibex l'any amb una revalorització del 39%, amb un increment dels seus guanys en el semestre del 25% fins als 2.675 milions. Els seus títols cotitzen -després del dur ajustament dels últims dies- al tall dels 5 euros. Tanmateix, tots els analistes que han vist aquestes xifres es mostren molt més positius sobre la marxa de l'acció. Aquests són els preus objectius: AlphaValue/Baader Europe (5,85); HSBC (5,60); Alantra Equities (6,60); BNP Paribas Exane (6,8); Goldman Sachs (5,7); JB Capital Markets (7,40); JP Morgan (6,05); Morgan Stanley (6,25) i, finalment, Oddo BHF manté la seva recomanació de sobreponderar amb un preu objectiu elevat de 6,40 a 6,70 euros.
Ferrovial
Ferrovial va tancar el primer semestre de l'any amb un benefici net de 414 milions d'euros, la qual cosa suposa més que triplicar la xifra registrada en el mateix període de l'any passat, quan la companyia va guanyar 114 milions d'euros. "Un resultat extraordinari que respon a l'excel·lent comportament de totes les unitats de negoci i a certes desinversions rendibles", segons va destacar la companyia. L'any les accions han pujat el 9,2% amb un guany semestral de 414 milions que suposa un increment del 263% respecte a l'any passat. L'acció cotitza en els 36,1 euros. "Reiterem la visió positiva de llarg termini, basada|recolzada en la seva estratègia de creixement i les positives expectatives del trànsit|tràfic, tant en autopistes com en aeroports, si bé no considerem que des dels nivells de cotització actuals tingui un potencial significatiu pel que reiterem la recomanació de mantenir amb un preu objectiu de 35,60 euros", expliquen des de Renda 4.
Iberdrola
Els analistes de Morningstar estimen un valor raonable de 12,30 euros després que Iberdrola publiqués uns sòlids resultats del primer semestre i elevés les seves previsions de benefici net per a 2024 per segona vegada consecutiva. El benefici net declarat va augmentar un 64% fins a 4.100 milions d'euros, a causa de la plusvàlua per la venda d'actius mexicans en el primer trimestre. El benefici net recurrent va créixer un 24%, fins a 2.970 milions d'euros. Per la seva part, Javier Molina creu que pot ser un bon moment per a la companyia i reitera la seva recomanació de mantenir amb un preu de 12 euros. L'elèctrica cotitza a 12,31 euros amb escàs marge de revalorització. Tant AlphaValue/Baader Europe (12 euros) com Landesbank Baden-Wuerttemberg (11,90) estan per sota dels nivells assolits.
Mapfre
La companyia d'assegurances va sorprendre amb un creixement dels seus guanys en el semestre del 64% fins als 494 milions d'euros. L'any ha aconseguit una revalorització propera al 13% a les seves accions i la seva cotització es mou en els 2,16 euros. Però la firma Autonomous Research manté recomanació de venda i veu el valor en 2 euros per títol. En Renda 4 la seva valoració després dels resultats és de 2,27 euros, molt pròxima als nivells actuals i, per tant, amb escàs marge de pujada.
Telefónica
L'operadora de telefonia acabava el semestre amb un increment de resultats del 28,8% fins als 979 milions d'euros. En ple procés de compra de les seves accions per part de la pública Sepi ha aconseguit una revalorització del 17% i cotitza entorn dels 4,07 euros. "Aquests resultats del segon trimestre de 2024 de Telefónica han generat una resposta cautelosa als mercats, amb les accions mantenint-se estables mentre els inversors esperen veure com la companyia maneja|manipula la reducció de deute i millora el flux de caixa lliure ", explica Javier Molina. AlphaValue/Baader Europe manté la seva recomanació de compra encara que redueix el preu objectiu de 5,97 a 5,63 euros després de la presentació dels seus comptes, mentre que Barclays manté la seva recomanació d'igual pes i redueix el preu objectiu de 4,60 a 4,40.
Unicaja
Unicaja ha guanyat 294 milions d'euros en el primer semestre de 2024, un 98,7% més que en el mateix període de l'any passat, després d'elevar un 25,7% el seu marge d'interessos, fins a 774 milions. "Tots els marges del compte de resultats presenten creixements a doble dígit, acompanyats de millores en les dinàmiques comercials", ha destacat el banc andalús en nota de premsa. Les accions han pujat el 35% l'any i oscil·len entorn dels 1,18 euros, lluny dels 1,37 euros que va tocar el passat 22 de juliol com a màxim anual. BNP Paribas Exane manté la seva recomanació neutral amb un preu objectiu reduït d'1,50 a 1,40 euros i Barclays va elevar la seva estimació de preu des d'1,30 a 1,40. Citigroup manté la seva recomanació neutral amb un preu objectiu elevat d'1,25 a 1,40 i, per últim GVC Gaesco rebaixava la seva recomanació de comprar a neutral amb 1,48 euros per títol.
Indra
Indra ha guanyat 114 milions d'euros en el primer semestre de 2024, un 27% més que en el mateix període de 2023. A més, la companyia ha elevat els seus objectius anuals per la bona marxa dels seus negocis. La cotització l'any ha reflectit aquesta millora del benefici amb un augment del 30% en el seu preu i ara cotitza en els 17,6 euros. AlphaValue/Baader Europe li dona un preu de 20,60 euros; Citigroup manté la seva recomanació de sobreponderar fins a 24,80; Gaesco Valores (23,9); Alantra Equities (20,6).