L'Ajuntament de Tarragona demana 25 anys de presó per a la cúpula directiva de l'empresa química IQOXE i una sanció de 9 milions d'euros a l'empresa per l'explosió del 14 de gener de 2020, on van perdre la vida tres persones. El consistori, personat com a acusació particular, ha presentat el seu escrit aquest divendres al jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. Segon ha avançat el Diari de Tarragona, pel màxim responsable de la companyia, José Luis Morlanes, sol·liciten una pena de 10 anys, mentre que pel qui va ser director de la planta, Juan Manuel Rodríguez Prats, 8 anys i 9 mesos de presó i per l'exresponsable de seguretat, Gerard Adrio, 6 anys i 9 mesos. Tot ells estan acusats d'un delicte contra la seguretat industrial, d'homicidi imprudent greu i estralls.

Infraccions catalogades com a "molt greus"

A finals de juny, la Generalitat va deixar en suspens la proposta de sanció de 2,1 milions d'euros que havia imposat a l'empresa química IQOXE fins que es dicti sentència ferma en aquest procés judicial. En un comunicat, la companyia de la Canonja (Tarragona) va assenyalar que havia rebut una comunicació per part del departament d'Empresa de la Generalitat en què li comunicava la suspensió el procés sancionador per 2,1 milions d'euros.

Des del Govern van explicar fa un parell de mesos que es tractava d'una "qüestió legal" que passa amb tots els procediments investigats pel Departament, un cop intervé la justícia. En aquest sentit, Treball va apuntar que no retirarà la sanció oberta per les infraccions catalogades com a "molt greus" de la normativa de seguretat industrial, sinó que les suspenia perquè ho marcava la llei fins que hi hagi una sentència ferma. Així mateix, van subratllar que un cop s'acabi el procés judicial continuarà el procés administratiu per al compliment de la sanció.

Suspensió del procés sancionador

La del juny va ser la segona ocasió que la Generalitat suspenia el procés sancionador a l'empresa química. En ambdós casos, amb el mateix argument: "el cas es troba en ple procés judicial per via penal i aquesta té prioritat sobre qualsevol proposta de sanció administrativa, atès que la legislació vigent no permet aplicar cap altre tipus de sanció fins a la finalització del procés judicial".

Cal recordar que la jutgessa que investiga el cas va considerar que les causes de l’explosió podrien ser les “deficients condicions en què es desenvolupava l’activitat industrial, que és competència dels màxims responsables de l’empresa”, va explicar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La magistrada també va fer referència a les “condicions de sobreproducció de la companyia, la falta de personal, l’incompliment de les normes de prevenció de riscos laborals, les deficiències en les instal·lacions i equips, la falta de mesures de seguretat tant laboral com industrial, així com les deficiències en el funcionament i l’activació” dels plans de Protecció Civil.