El fabricant de pintures decoratives i industrials AkzoNobel ha reordenat algunes àrees industrials i de personal en Indústries Titan, dos anys després de l'adquisició de la companyia llavors propietat de la família Folch-Rusiñol. La multinacional neerlandesa ha procedit a l'eliminació de les zones destinades a magatzem i logística de la planta del Prat de Llobregat i aquestes tasques han passat directament als serveis logístics que el grup té al centre de distribució ibèric, ubicat a Saragossa.
El tancament d'aquestes activitats implica la supressió de més de 45 llocs de treball, d'una plantilla d'unes 250 persones -entre fàbrica i oficines-, menys que els 425 que Titan tenia a finals de 2020 quan la va adquirir AkzoNobel. Per això la direcció actual ha obert un període de negociació amb el comitè d'empresa per buscar la recol·locació o una sortida pactada a tots els afectats. De moment, han convingut 10 jubilacions i tres prejubilacions "amb condicions favorables" i s'acordessin baixes voluntàries, segons fonts sindicals. La plantilla espera, no sense "certa inquietud", arribar al final del procés amb sortides pactades o recol·locacions per a tots els afectats.
En relació amb les reubicacions, fonts de la companyia han assegurat a ON ECONOMIA que "AkzoNobel és compromesa amb el repte d'intentar assegurar la continuïtat a la feina de l'equip de pintures decoratives de Titan a través de la reubicació del personal a altres centres pròxims en els quals es generin oportunitats, un exercici que, fins ara, ha resultat en més d'una dotzena de persones ressituades en nous rols dins de la companyia." Afegeixen a més que "els objectius i filosofia empresarial de AkzoNobel aposten sempre per l'atracció de talent i l'ocupació, especialment en el teixit empresarial a Catalunya i a Espanya, que continua consolidant-se a través de noves fites i contribuint a la creació de llocs de treball."
En aquest sentit, l'objectiu de AkzoNobel és consolidar el "seu posicionament com a referent en la indústria de les pintures decoratives als mercats d'Espanya i Portugal, i la companyia manté el propòsit de convertir la seva planta d'El Prat de Llobregat en una de les fàbriques de referència al mercat i, per això, vol iniciar un pla d'atracció de càrrega de treball" Aquest és el mateix missatge que han traslladat als sindicats amb representació en l'empresa Co-bas (majoritari) i UGT. Les organitzacions sindicals confien que es tradueixi en més càrrega de treball a Barcelona, que aporti volum a la planta del Prat, especialitzada en la fabricació de pintura base aigua.
El grup també ha simplificat l'estructura societària. Just dos anys després de la compra, l'octubre passat, es va procedir a l'absorció de les societats procedents de la compra d'Indústries Titan; amb una operació de compra valorada en uns 100 milions d'euros. Es pot recordar que la família Folch-Rusiñol va vendre a la multinacional neerlandesa dues fàbriques a Espanya i una a Portugal -que AkzoNobel ha venut a Neuce-, i set centres logístics. Industrias Titan produeix pintura decorativa amb les marques Titan i Titanlux.
La integració de les tasques administratives ha implicat també la unificació d'equips i la reassignació de tasques a alguns empleats per evitar la duplicitat de responsabilitats. En paral·lel, la firma va inaugurar un nou espai de 2.000 metres quadrats, l'octubre passat, per a l'àrea de pintures decoratives a les seves oficines centrals al carrer Freixa Llarga, en Zona Franca. "Més enllà de renovar les oficines amb un nou disseny i noves tecnologies, la transformació de les nostres oficines a Barcelona ha aconseguit reunir les persones de AkzoNobel i Titan en un únic espai, consolidant-nos com un únic equip", segons explica la companyia al seu portal web.
AkzoNobel Coatings, la matriu del grup a Espanya té cinc centres de producció, quatre dels quals a Catalunya: el Prat de Llobregat, Zona Franca a Barcelona, Vallirana i Vilafranca del Penedès; i una cinquena planta a Vigo. Amb una certa especialització, té cinc unitats de negoci: pintures decoratives, per a automoció, industrial, revestiments d'alt rendiment per a iots, i pintura en pols.
L'últim any, la companyia ha actuat per recuperar la situació financera, ja que els costos de l'adquisició van ser una de les raons per tancar el 2021 amb unes pèrdues d'1,3 milions d'euros davant els beneficis de 6,1 milions de l'any precedent. El 2022, exposa la multinacional, el grup va aconseguir millorar les seves previsions i atendre totes les necessitats dels seus clients a través de la creació d'un equip dissenyat per enfrontar-se a la crisi de l'escassetat de matèries primeres que va afectar els seus negocis a l'exercici precedent. A escala mundial, a finals de 2020, la companyia va començar a detectar interrupcions en el subministrament d'algunes matèries primeres, com el diòxid de titani (TiO2), a causa del manteniment de les plantes d'alguns dels seus principals proveïdors, així com a l'escassetat de contenidors disponibles per al seu transport transoceànic, el que va resultar en una menor disponibilitat de producte a nivell mundial. A més, en un moment en què la incorporació d'Industrias Titan va elevar el nivell de recursos interns.
Tasques mundials des de Barcelona
Per donar la volta a aquesta situació, la companyia va recórrer al centre de planificació i gestió de totes les seves plantes de producció i magatzems europeus que va obrir a Barcelona a finals de 2021, amb la contractació de més de 60 professionals. D'aquest equip de Supply Chain depenen la gestió i planificació de les 30 plantes de producció i 125 magatzems de la multinacional a les regions d'Europa amb l'objectiu de potenciar la capacitat de les instal·lacions i optimitzar el rendiment. La seva tasca, destinada principalment al negoci de la producció de revestiments per a altres companyies, es complementa amb un altre centre mundial ubicat a Sassenheim (Països Baixos), i enfocat a la línia de pintures decoratives per al consumidor final.
Laboratori per a fórmules de color
També a mitjans de l'any passat, es va posar en marxa en un edifici adjacent a les oficines centrals de Zona Franca, de 600 m2, on es va instal·lar un laboratori dedicat a dissenyar les fórmules de color per al desenvolupament de peces al sector de l'automoció, que acull els equips de producció i I+D. Amb una inversió d'1,2 milions, segons la companyia, treballen en aquesta instal·lació una vintena de professionals. Actualment, AkzoNobel ocupa més de 1.300 persones a Espanya, amb un total de 1.140 empleats a Catalunya, dels quals 566 són a la seu corporativa del grup a la Zona Franca.