Alantra Equities, la branca d'anàlisi del banc d'inversió, ha recomanat a BBVA retirar l'oferta pública d'adquisició (OPA) sobre Banc Sabadell en cas que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) posi condicions o demani compromisos que afectin la rendibilitat de la inversió. La casa d'anàlisi ha emès un nou informe sobre BBVA aquest divendres, al qual ha tingut accés Europa Press, en què situa el preu objectiu de BBVA en 11,25 euros. Encara que això implica un potencial alcista del 13% respecte als preus de tancament de dijous, el nou preu objectiu és un 8% inferior al qual havia indicat abans Alantra com a resultat de la incertesa a Mèxic i sobre l'OPA. "Les ambicions de fusions no haurien de venir a costa del valor per als accionistes i veuríem positiu que BBVA es retiri si la CNMC posa obstacles", ha indicat l'analista d'Alantra Equities, Francisco Riquel.
L'analista considera que els termes de l'OPA han empitjorat per als accionistes de Banc Sabadell. Quan va anunciar l'oferta, amb la prima del 30%, valorava Sabadell en una vegada el seu valor en llibres. Amb l'evolució desigual en Borsa d'ambdues accions (BBVA ha caigut i Sabadell ha pujat), els termes de l'operació ara valoren a Sabadell en 0,9 vegades el seu valor en llibres. "Esperem que la prima es torni negativa si el mercat aprecia més valor a Sabadell de forma independent, obligant a BBVA a millorar la seva oferta o retirar-se", considera l'analista. En aquest sentit, Alantra Equities afirma que no té constància de cap oferta hostil que hagi prosperat amb els preus originals plantejats.
Pujar un 15% l'oferta
D'aquesta forma, perquè BBVA mantingui els termes originals de l'oferta, de valor a Sabadell en una vegada el seu valor en llibres, hauria d'elevar l'oferta en un 15%, equivalent a 1.800 milions d'euros addicionals. Encara que perquè això mantingui el retorn del 20% de la inversió a què aspira BBVA, hauria d'aconseguir unes sinergies més agressives, retallant al 50% la base de costos del banc català.
"De tota manera, creiem que BBVA no serà capaç de pujar els seus objectius de sinergies si la CNMC imposa condicions dures (qualsevol venda forçada d'actius portaria a menys ingressos o sinergies negatives) o si el Govern finalment imposa un vet a la fusió", ha alertat Alantra al seu informe.
De cara al futur, i més enllà de l'OPA, Alantra considera que els beneficis de BBVA tocaran sostre el 2024, per la qual cosa no podran mantenir-se el 2025 ni el 2026.