La pujada de les cotitzacions, la incessant inflació i les pujades de salari mínim interprofessional (SMI) són els causants de la destrucció de 3.899 microempreses (les que tenen menys de 10 empleats), segons un estudi publicat aquest dilluns per Cepyme. Aquesta anàlisi, el qual està basat en dades oficials de la Seguretat Social determina la pujada de les cotitzacions, l'elevat IPC i els augments de l'SMI són els tres factors que han impulsat la desaparició de petits negocis l'últim any. La realitat és que, des de principis de 2022 fins a l'actualitat, la conjuntura econòmica s'ha vist estreta per una infinitat de problemes macroeconòmics que han acabat per afectar l'ocupació.
Fins al febrer passat, a Espanya hi havia 1.122.782 microempreses, un 0,3% menys que les que hi havia el febrer de 2022. Malgrat que no és una variació abrupta, sí que és un descens esclaridor dels problemes que venen donat al terreny macroeconòmic espanyol. Tot això tenint en compte que, malgrat que els preus han estat en les seves cotes més elevades dels últims anys, Espanya ha aconseguit minimitzar-los, sent un dels Estats membre amb els nivells d'IPC més baixos.
El sector agrari, el que més microempreses veu desaparèixer
Malgrat això, al país ibèric, les microempreses han anat desapareixent, acumulant cinc mesos consecutius de descensos amb la caiguda del mes de febrer. Des de Cepyme també adverteixen que la disminució dels petits negocis ha estat "especialment intensa" en les activitats grupadas al sector de l'agricultura, la ramaderia i la pesca (-3,8%). D'altra banda, des de la institució destaquen que en la indústria (-1,6%) i els serveis (-0,1%) també s'ha notat descens dels petits negocis. Concretament, el sector agrari, el ramader i el pesquer ha perdut 3.443 microempreses en un any; per la seva part, la indústria ha tancat 1.209 petits negocis, mentre que els serveis han notat una reducció de 1.225 microempreses.
D'altra banda, i donant la nota positiva, destaca la creació de petites empreses al sector de la construcció. En la taxa interanual, el nombre de microempreses d'aquest sector han crescut un 1,7%, apropant-se la seva xifra total als màxims registrats el 2008.
Malgrat el creixement dels petits negocis al sector de la construcció, Cepyme remarca la problemàtica que, al sector agrari, ramader, pesquer, i en el de la indústria i dels serveis, baixa el nombre de microempreses, una cosa que "no es produïa des de 2013, exceptuant el període de la pandèmia", expliquen des de l'organització empresarial.
Creix el nombre d'empreses de més de 500 empleats
Encara que les dades referides a la destrucció de petits establiments han caigut, Cepyme també subratlla que la creació empresarial ve sent positiva, encara que en nivells inferiors als marcatges abans de la pandèmia. Al febrer, la xifra global d'empreses va créixer un 0,2%, la qual cosa porta el nombre total de companyies fins als 1.316.527, sent l'última pujada la primera que es dona en els últims cinc mesos.
L'organització empresarial explica que és les empreses més grans, són menys vulnerables a les pujades d'SMI i a l'alça de les cotitzacions. La inflació sí que continua sent un problema per a les empreses més grans. I és que, l'escalada dels preus s'ha convertit en el problema més gran de totes les firmes empresarials, no només a Espanya, sinó a tot el món. Les empreses, indistintament de la mida que tinguin, han hagut de fer front a la pujada dels preus, la qual cosa ha elevat els costos, alguna cosa que, també s'ha emportat a diverses companyies o ha obligat a d'altres tantes a traslladar l'encariment dels costos al preu final dels productes.
Des de Cepyme destaca que les grans empreses de més de 500 empleats, les quals són "menys permeables a la pujada de l'SMI, en particular, i a l'alça dels costos laborals, en general", van créixer un 5,6% en termes interanuals, amb 130 companyies més, fins a un total de 2.440.