La presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) reconeix que s'estan vivint "jornades molt dures" a les borses i les entitats espanyoles s'han vist greument afectades. Primer per la pandèmia, després per l'esclat de la guerra a Ucraïna i recentment, per la fallida de Silicon Valley Bank i la caiguda de Credit Suisse. Tanmateix, Alejandra Kindelán, explica que són "detonants externs a la nostra economia i el nostre sector, que han generat una crisi global de desconfiança en els mercats" i segons el seu parer, "l'important" és centrar-se en els fonamentals.
Aquests fonamentals, assegura, "són sòlids". La banca, "està forta, sanejada, supervisada i molt ben regulada des de l'anterior crisi financera". També posava valor que la rendibilitat (el ROE) ha millorat "molt" els últims anys i espera que ho continuï fent, perquè és "la primera línia de defensa" per al sector. Kindelán creu que és en això en el que cal fixar-se ara, però el mercat, tanmateix, "no està discriminant", i s'han vist arrossegades totes les borses europees.
Sigui com sigui, la presidenta d'AEB insistia aquest dijous durant la seva compareixença en Nova Economia Fòrum, que "no hi ha risc de contagi per a la banca espanyola" per l'episodi viscut en les últimes 24 hores amb Credit Suisse. Aquesta entitat, apuntava, "tenia dificultats des de fa temps i s'han posat de manifest en els últims dies. Quant a Silicon Valley Bank, indicava que és banc diferent que ha caigut per altres motius i "no té res a veure" amb els espanyols.
Però, en ser un moment "de molta volatilitat i incertesa encara", totes les borses i els bancs han patit pèrdues en els últims dies en espera de tenir més informació. "Silicon Valley Bank va ser el detonador, però és un banc molt particular que no ha de veure amb els espanyols". Kindelán explicava que es finança amb dipòsits d'empreses molt concretes (tecnològiques i empreses emergents) que després el banc inverteix en deute públic i bons. "Tot just dona crèdit, no com els nostres que prenen dipòsits molt diversificats i els inverteixen en crèdits".
La d'AEB entén que no es poden comparar i a més puntualitzava que a Europa el marc regulador va canviar molt després de la crisi financera internacional i aquí aplica totes les entitats, però als Estats Units no ho fa als bancs mitjans. També en aquesta encontre, José María Roldán, el seu antecessor en la presidència de l'Associació Espanyola de Banca, assegurava que "Espanya no tindrà problemes sistèmics perquè té forts matalassos de liquiditat i els clients estan més protegits que mai".
Alejandra Kindelán, que acaba de complir un any al capdavant de la patronal, es mostrava "més convençuda que mai" que Espanya té "els millors bancs i banquers" del sistema. Respecte a la reunió del Banc Central Europeu que se celebra aquest dijous i que després de l'episodi de Credit Suisse ha generat dubtes sobre si es pujaran els tipus un 0,5% com estava anunciat, o no, la presidenta recordava que la inflació segueix alta, "i amb el manual a la mà", si el seu mandat és baixar-la, el lògic seria pensar "que continuen pujant els tipus".